Milánské Expo 2015 otevřelo, Češi vsadili na nanotechnologii

ČTK ČTK
1. 5. 2015 12:47
Hlavním tématem je hledání dostatku kvalitních zdrojů potravy a vody pro všechny obyvatele Země.
Vstupní brána na Expo 2015
Vstupní brána na Expo 2015 | Foto: Reuters

Milán - V severoitalském Miláně se dnes v 10:00 SELČ otevřely brány světové výstavy Expo 2015, jejíž moto zní Potraviny pro planetu, energie pro život. Hlavním tématem je tedy hledání dostatku kvalitních zdrojů potravy a vody pro všechny obyvatele Země. Své úspěchy ve vědě a technice představí ve svém pavilonu i Česká republika. Expo 2015 potrvá do konce října.

"Jsem hodně vzrušená, hodně zvědavá a jako první navštívím japonský pavilón," sdělila italské tiskové agentuře ANSA italská návštěvnice Marilena Bascianiová, která branami prošla jako vůbec první.

"Je to zcela nový zážitek. Rozhodl jsem se přijít hned v první hodinu, protože to bude zvláštní," řekl agentuře AFP 34letý Srílančan Hiran, který žije trvale v Británii a na výstavu přišel s dalšími pěti členy rodiny.

Na milánském Expu vystavuje 145 zemí a na slavnostním zahájení se očekává kolem padesáti hlav států a vlád. Organizátoři odhadují, že během celé půlroční akce přijede do Milána asi 20 milionů návštěvníků.

Hlavním tématem české expozice je voda a její čištění prostřednictvím nanotechnologií. V pavilonu je i dvanáct metrů čtverečních živého lesa, ve kterém mají záběry z miniaturních kamer na rozměrné projekční ploše zprostředkovat jedinečný zážitek při pozorování života rostlin.

Světovou výstavu provázejí protesty. Hnutí No Expo na dnešek od 14:00 SELČ ohlásilo demonstraci, které by se mohlo zúčastnit až 30 000 lidí. Už ve čtvrtek proti konání akce v Miláně protestovalo zhruba 800 lidí, z velké části studentů a odpůrců globalizace. Mimo jiné Expu vytýkají jeho nákladnost. Někteří z nich házeli vajíčka a dělbuchy a barvou potřísnili několik budov.

 

Právě se děje

Další zprávy