Mezivládní dohoda je pro dostavbu jaderných elektráren jednodušší než tendr, tvrdí ČEZ

ČTK ČTK
31. 10. 2016 15:50
Ve veřejné zakázce zadané podle zákona je mnoho omezení, říká ředitel útvaru výstavby jaderných elektráren ČEZ Petr Závodský. Hospodářské noviny minulý týden uvedly, že slib po české vládě, aby některá z tamních firem dostala zakázku na dostavbu jádra v ČR bez výběrového řízení, požaduje Čína.
Elektrárna Dukovany.
Elektrárna Dukovany. | Foto: Economia

Praha – Stavbu nového jaderného bloku v Česku by bylo jednodušší realizovat pomocí mezivládní dohody než tendru. ČTK to dnes řekl ředitel útvaru výstavby jaderných elektráren ČEZ Petr Závodský.

Podobný způsob použilo Maďarsko, které se na konci roku 2014 dohodlo bez výběrového řízení na rozšíření své jaderné elektrárny Paks s ruským Rosatomem.

Maďarský projekt je zčásti financován prostřednictvím ruské půjčky deset miliard eur (270 miliard korun). Evropská komise nyní mimo jiné zkoumá, zda postup vlády v Budapešti neporušuje unijní pravidla o poskytování státní pomoci.

ČEZ zrušil v dubnu 2014 tendr na dostavbu dalších dvou bloků v Jaderné elektrárně Temelín. Důvodem bylo to, že česká vláda na stavbu neposkytla státní garance. Zrušeného zadávacího řízení se zúčastnily americko-japonská společnost Westinghouse, česko-ruské konsorcium MIR.1200 a francouzská Areva, která byla z tendru vyřazena.

Závodský řekl, že ve veřejné zakázce zadané podle zákona je mnoho omezení. "Ve chvíli, kdy běží tendr a například se změní atomový zákon nebo nějaká jaderná vyhláška, tak již nesmíte změnit zadání. Nemůžete do něj dát nové požadavky, které by měl například Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB) nebo které by vyšly z mezinárodních norem. Mezivládní dohoda je lepší i v tom, že v sobě může pokrýt financování a další oblasti než čistě jen dodávku jaderného bloku," uvedl.

Ve veřejné zakázce podle něj navíc nemůže být konkretizován požadavek na zapojení českého průmyslu do stavby. "To je zásadní nedostatek," dodal.

Hospodářské noviny minulý týden uvedly, že slib po české vládě, aby některá z tamních firem dostala zakázku na dostavbu jádra v ČR bez výběrového řízení, požaduje Čína. Ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) v reakci uvedl, že ČR není na podobný postup v této chvíli připravena. Připustil ale, že teoreticky možný je, a zmínil právě Paks.

"V Maďarsku v další fázi projektu bude ruský dodavatel vybírat dodavatele jednotlivých komponentů na základě tendrů. Podle mezivládní dohody musí být objem maďarských zakázek přinejmenším 40 procent. Po uspořádání mezinárodních tendrů se může toto číslo ještě zvýšit," řekl dnes maďarský vládní zmocněnec pro dostavbu Pakse Attila Aszódi.

Česká vláda loni v červnu schválila Národní akční plán rozvoje jaderné energetiky v ČR. Počítá se stavbou jednoho jaderného bloku v Dukovanech a jednoho bloku v Temelíně s možností rozšíření na dva bloky v obou elektrárnách. Mluvčí ministerstva průmyslu František Kotrba minulý týden uvedl, že resort očekává, že vláda rozhodne o investičním modelu dostavby nového jaderného zdroje v první polovině roku 2017.

Tuzemský vládní zmocněnec pro jadernou energetiku Ján Štuller v srpnu řekl, že jednání s možnými dodavateli technologie pro stavbu nového dukovanského bloku teprve začínají. Osloveni podle něj byli dodavatelé v šesti zemích – ve Francii, Rusku, USA, Japonsku, Jižní Koreji a v Číně.

Kotrba minulý týden bez bližších podrobností uvedl, že ČR oslovila kvůli dostavbě celkem deset společností, zájem poskytnout informace jich projevilo šest. S nimi ČR nyní jedná. Potvrdil, že odpovědi od firem, které se budou týkat technického řešení stavby, česká strana očekává do konce října, tedy do dneška.

 

Právě se děje

Další zprávy