McDonald's má v Rusku problém. Český sýr prý porušuje normy

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
28. 7. 2014 16:08
Tamní inspektoři hlásí, že narazili na stopy antibiotik v sýru. Ten podle nich pochází hlavně z Česka a Německa.
Foto: Reuters

Moskva - Ruský úřad na ochranu spotřebitelů Rospotrebnadzor usiluje o to, aby americký řetězec McDonald's stáhl z prodeje některé produkty.

Inspektoři úřadu totiž v jeho provozovnách měli odhalit porušování potravinářských norem. Konkrétně měli narazit na stopy tetracyklinu v sýru.

"Intenzivněji sledujeme zbytkové množství antibiotik v sýru, který je do Ruska, především do restaurací McDonald's, dovážen," tvrdí podle agentury Itar-Tass šéf veterinární správy Sergej Dankvert.

Hlavními dodavateli sýru jsou přitom podle něj Česká republika a Německo. Další podrobnosti k dodavatelům nejsou k dispozici.

McDonald's nicméně uvedl, že pokrmy připravuje podle postupů schválených ruskými úřady.

Někteří politici chtějí restaurace zavřít

Rospotrebnadzor požaduje po Tverském regionálním soudu v Moskvě například zákaz prodeje některých hamburgerů a cheeseburgerů, ale i výrobků, jako jsou borůvkové smoothie nebo milk shake.

Pokud k zákazu skutečně dojde, tak by podle ruských médií společnost přišla až o čtyřicet procent svých tržeb v Rusku. To je zhruba dvacet miliard rublů ročně (zhruba 11,5 miliardy korun).

Požadavek ruského úřadu přichází v době, kdy jsou vztahy mezi Ruskem a Spojenými státy napjaté kvůli ukrajinské krizi. McDonald's začátkem dubna ukončil provoz svých restaurací na Krymu poté, co tento ukrajinský poloostrov anektovalo Rusko. Někteří ruští politici tehdy vyzvali k uzavření všech restaurací McDonald's v Rusku.

McDonald's má v Rusku zhruba čtyři sta poboček, první z nich otevřel v roce 1990 v Moskvě.

 

Právě se děje

Další zprávy