Mango se omluvilo za "nacistickou" halenku. Prodává ji dál

ČTK ČTK
20. 10. 2014 9:27
Halenka je podle kritiků ozdobená vzorečkem připomínajícím blesk nacistických jednotek SS.
Halenka z kolekce Evy Braunové?
Halenka z kolekce Evy Braunové? | Foto: Mango

Madrid - Španělský módní řetězec Mango se omluvil za halenku, která je podle kritiků ozdobená vzorečkem připomínajícím blesk nacistických jednotek SS z druhé světové války. Informoval o tom dnes zpravodajský server The Times.

Řetězec Mango tak reagoval na ostrou kritiku, která se na něj snesla mimo jiné i na internetu. Například Robert Fietzke na Twitteru napsal: "Chcete být nacisticky šik v 21. století? Pak by se vám tahle blůzka od Manga mohla líbit." A další uživatel Twitteru označil halenku za součást "kolekce Evy Braunové" v odvolávce na partnerku Adolfa Hitlera.

Mango se za možnou asociaci mezi halenkou a nacistickými jednotkami SS omluvilo. "Halenka Rayo patří do kolekce inspirované drobnými motivy a v této řadě jsou například modely se srdíčky či hvězdičkami," uvedla firma v prohlášení. "Mango lituje nešťastné asociace spojené s tímto vzorkem," dodala společnost, která nicméně halenku z prodeje nestáhla.

Ve světě odívání přitom nejde o první podobnou kontroverzi. V srpnu se další španělský řetězec Zara omluvil za dětské pruhované tričko s údajně šerifskou hvězdou, která se ale podobala žluté židovské hvězdě, kterou museli na příkaz nacistů nosit Židé. Zara kolekci stáhla; ke stejnému kroku přistoupila i v roce 2007, kdy se na jedné řadě jejích kabelek objevila svastika.

 

Právě se děje

Další zprávy