Majitel Unipetrolu hlásí rekordní ztrátu kvůli Litvě

ČTK ČTK
Aktualizováno 23. 7. 2014 11:17
Ropná společnost PKN Orlen prodělala ve druhém čtvrtletí v přepočtu 34,5 miliardy korun, ztrátu prohloubil i samotný Unipetrol.
Rafinerie Kralupy
Rafinerie Kralupy | Foto: Unipetrol

Varšava - Největší polská ropná společnost PKN Orlen, která je majitelem českého Unipetrolu, prodělala ve druhém čtvrtletí rekordních 5,2 miliardy zlotých (34,5 miliardy korun). Do ztráty firmu stáhla zejména problémová litevská divize. Analytici podle agentury Reuters předpokládali, že PKN vykáže zisk 353 milionů zlotých po ztrátě 207 milionů před rokem.

Čtvrtletní výsledky zahrnovaly odpisy hodnoty majetku v celkovém objemu kolem pěti miliard zlotých, z toho 4,2 miliardy zlotých připadalo na ztrátovou litevskou divizi Orlen Lietuva a 711 milionů zlotých (téměř pět miliard Kč) na Unipetrol. Firma uvedla, že je připravena rafinerii Orlen Lietuva dočasně uzavřít, pokud se zhorší makroekonomické podmínky.

"Čtvrté a první čtvrtletí jsou obvykle pro rafinerský sektor nejhorší. Marže jsou na nejnižší úrovni a prodej je slabý. Připravujeme se proto na nejhorší scénáře, které by mohly nastat na přelomu let 2014 a 2015. Prvním krokem by mohlo být dočasné uzavření litevské rafinerie," prohlásil náměstek šéfa PKN Slawomir Jedrzejczyk.

Politicky citlivá záležitost

PKN se podobně jako další podniky v odvětví potýká s nízkými maržemi. Litevská divize Orlen Lietuva navíc zápasí s vysokými přepravními náklady. PKN se letos nepodařilo přesvědčit litevské železnice, aby rafinerii, která je jejich největším zákazníkem, snížily poplatky za přepravu ropy.

PKN koupila litevskou rafinerii v roce 2006 za 2,6 miliardy dolarů (53 miliard korun) a další miliardu dolarů investovala do její modernizace. Odpisy snížily účetní hodnotu závodu na pouhých 500 milionů zlotých (3,3 miliardy korun), přesto by podle analytiků bylo pro PKN obtížné nalézt pro tuto rafinerii kupce.

V loňském roce Orlen Lietuva prodělala rekordních 94,3 milionu dolarů. Divize je nicméně největším daňovým poplatníkem v Litvě a podílí se zhruba čtvrtinou na celkovém exportu země. Uzavření rafinerie by bylo politicky citlivou záležitostí, litevská vláda však dala najevo, že neplánuje státní záchranu podniku, píše agentura Reuters.

Unipetrol prohloubil ztrátu

Český petrochemický holding Unipetrolv letošním prvním pololetí prohloubil ztrátu na 2,55 miliardy korun z 576 milionů před rokem. Důvodem je snížení hodnoty aktiv ve druhém čtvrtletí, kdy firma vykázala čistou ztrátu 3,5 miliardy korun. Pololetní tržby firmě meziročně vzrostly o 23,8 procenta na 61,25 miliardy korun. Firma dnes výsledky zveřejnila na svém webu.

Výsledek rafinérského segmentu byl nadále slabý i kvůli zhoršení vnějšího prostředí na trhu, což bylo částečně kompenzováno meziročně lepšími výsledky v petrochemickém a maloobchodním segmentu, uvedla firma. Provozní ztráta rafinerií se v pololetí prohloubila na 3,9 miliardy korun ze 495 milionů o rok dřív. "Zhoršení ukazatele bylo způsobeno zaúčtováním snížení hodnoty majetku rafinérského segmentu ve výši 4721 milionů Kč v prvním pololetí 2014," uvedl Unipetrol. K jednorázovému snížení hodnoty aktiv společnost přistoupila s ohledem na zhoršený střednědobý výhled ziskovosti segmentu.

Za samotné druhé čtvrtletí firma prohloubila čistou ztrátu na 3,5 miliardy korun ze 429 milionů před rokem. Provozní zisk očištěný o jednorázové vlivy 1,044 miliardy korun ale představuje meziroční zlepšení o 381 milionů korun. Čtvrtletní tržby Unipetrol zvýšil o 31 procent na 32,4 miliardy korun.

V petrochemii se pololetní prodej meziročně zvýšil o 12 procent a provozní zisk stoupl o 31 procent na 1,85 miliardy korun. Provozní zisk maloobchodního segmentu vzrostl o 17 procent na 220 milionů korun. Tržní podíl sítě čerpacích stanic Benzina se ve srovnání s loňským pololetím zvýšil o 0,8 procentního bodu na 14,9 procenta.

Unipetrol, který je součástí polské skupiny od roku 2005, kontroluje Českou rafinérskou a zaměřuje se na zpracování ropy, distribuci pohonných hmot a petrochemickou výrobu.

 

Právě se děje

Další zprávy