Majitel řetězce Albert v Česku utržil přes 38 miliard

ČTK ČTK
16. 1. 2014 10:17
Konsolidované čisté tržby nizozemské skupiny Ahold se loni snížily o 0,2 procenta.
Hyper Albert Vestec.
Hyper Albert Vestec. | Foto: Tomáš Adamec

Amsterodam - Konsolidované čisté tržby nizozemské maloobchodní skupiny Ahold se loni snížily o 0,2 procenta na 32,6 miliardy eur (895,7 miliardy korun). V České republice byl pokles výraznější, činil 4,7 procenta a firma utržila 1,4 miliardy eur (asi 38,5 miliardy korun).

Bez zahrnutí vlivu směnných kurzů však loni tržby stouply o dvě procenta. Ve Spojených státech, které se na celkových tržbách podílejí 60 procenty, se tržby zvýšily o 1,1 procenta na 26,1 miliardy dolarů (526,9 miliardy korun). Na domácím trhu, tedy v Nizozemsku, stouply o čtyři procenta na 11,5 miliardy eur.

Ahold uvedl, že v České republice loňské tržby při konstantních směnných kurzech klesly o 1,5 procenta. V samotném čtvrtém čtvrtletí pak jejich pokles činil 7,9 procenta na 338 milionů eur, při konstantních směnných kurzech byly nižší o 1,9 procenta.

Ahold zároveň oznámil změny ve svém fungování. Firma ruší divizi Ahold Europe a její aktivity v České republice budou nyní spadat přímo pod generálního ředitele Dicka Boera.

V České republice Ahold provozuje více než 280 supermarketů a hypermarketů Albert. Podle odhadu společnosti Incoma GfK byl český Ahold s podílem 9,7 procenta předloni jedničkou na tuzemském trhu rychloobrátkového zboží.

Ahold působí i na Slovensku, loni v listopadu však oznámil, že aktivity v této zemi prodá společnosti Condorum. Transakce má být dokončena v první polovině letošního roku.

 

Právě se děje

Další zprávy