Mafra vyhrála spor, E15 nesmí mít v názvu Mladou frontu

ČTK ČTK
7. 11. 2013 13:55
Soud rozhodl, že ekonomický deník se užitím názvu Mladá fronta dopouští nekalé soutěže.
Titulní strana Mladé fronty Dnes ze 14. června 2013.
Titulní strana Mladé fronty Dnes ze 14. června 2013. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Pražský vrchní soud rozhodl, že společnost Mladá fronta nesmí používat v názvu svého ekonomického deníku E15 slovní spojení "Mladá fronta", protože se tím dopouští nekalé soutěže.

Pravomocně tak vyhověl žalobě společnosti Mafra, která vydává deník Mladá fronta Dnes. Obsah úterního rozsudku, o němž informovala sama Mafra, ve čtvrtek potvrdil mluvčí soudu Jan Fořt. Spory mezi oběma společnostmi se táhnou již řadu let.

Změnu názvu musí společnost Mladá fronta, kterou vlastní podnikatel František Savov, provést do jednoho měsíce od doručení rozsudku.

"Jsem rád, že se nám znovu podařilo prokázat, stejně jako v případě týdeníku Mf PLUS, že to je Mladá fronta, a. s., vlastněná panem Savovem, kdo porušuje naše práva," uvedl člen představenstva Mafry Roman Latuske.

Mafra, kterou vlastní lídr hnutí ANO a čerstvě zvolený poslanec Andrej Babiš, vydává vedle Mladé fronty Dnes také Lidové noviny či Metro. Spadají pod ni také server iDNES.cz či televizní stanice Óčko.

"Rozsudek je v rozporu s aktuálním rozhodnutím Úřadu průmyslového vlastnictví, kterým došlo k zneplatnění ochranné známky společnosti Mafra s účinky ex tunc, tedy jako by nikdy neexistovala," reagovala mluvčí Mladé fronty Pavlína Míčová.

V souvislosti s užíváním slovního spojení Mladá fronta E15 podle ní vydavatelství využije dalších právních kroků. Proti pravomocnému rozsudku je možné podat dovolání k Nejvyššímu soudu.

V srpnu Mafra rozhodnutím Úřadu průmyslového vlastnictví přišla o ochrannou známku Mladá fronta DNES. Společnost se proti tomuto rozhodnutí, které úřad vydal k návrhu jednoho z akcionářů společnosti Mladá fronta, bude bránit u soudu.

Akciová společnost Mladá fronta je nástupnickou organizací subjektů, které od roku 1945 vydávaly deník s názvem Mladá fronta.

Po změně režimu v roce 1989 se však list transformoval a získal nového vydavatele. Mladá fronta dnes kromě ekonomického deníku Mladá fronta E15 vydává například týdeník Euro.

 

Právě se děje

Další zprávy