Lufthansa zruší lety, stávka se dotkne i cestujících v Praze

ČTK ČTK
Aktualizováno 26. 3. 2014 13:16
Zaměstnanci největších aerolinek budou protestovat za vyšší mzdy a příplatek 100 eur.
Ilustrační foto: Zaměstnanci Lufthansy stávkují
Ilustrační foto: Zaměstnanci Lufthansy stávkují | Foto: Reuters

Berlín, Praha - Největší německé aerolinky Lufthansa ve čtvrtek zruší kvůli stávce zaměstnanců německých letišť zhruba šest stovek letů. Společnost to oznámila v tiskové zprávě.

Stávkovat budou zaměstnanci na sedmi německých letištích, mimo jiné i ve Frankfurtu nad Mohanem, kde je největší letiště v Německu. Zde práce zastaví od 03:30 do 14:30.

Zrušení čtyř letů nemusí být konečné

Kvůli protestům budou zrušeny i čtyři spoje mezi Frankfurtem a pražskou Ruzyní. Jde o spoje Lufthansy s příletem do Prahy v 9:20, 11:00, 14:05 a 17:25 a návratem do Německa v 10:05, 11:35, 14:45 a v pátek v 6:45.

Podle mluvčí Letiště Václava Havla Evy Krejčí už aerolinky začaly kontaktovat cestující a nabízejí jim změnu rezervace na jiná spojení.

Zrušení čtveřice příletů a odletů přitom nemusí být poslední komplikací, kterou si stávka vyžádá. Informace letiště obdrží zpravidla až v den stávky, uvádí Krejčí. Cestujícím doporučuje, aby sledovali internetové stránky aerolinek nebo kontaktovali jejich informační centra, přímo ve čtvrtek lze i sledovat informace o příletech a odletech na webu pražského letiště.

Vyšší mzdy a příplatek

Stávku svolal německý odborový svaz Verdi. Stávka na letištích je součástí širších protestů, které mají pomoci prosadit mzdové požadavky pracovníků ve veřejném sektoru. Němečtí odboráři požadují pro zhruba 2,1 milionu státních zaměstnanců zvýšení mezd o 3,5 procenta. Navíc chtějí pro každého z nich příplatek 100 eur (2740 korun) měsíčně.

Stávka postihne letiště ve Frankfurtu, Mnichově, Kolíně nad Rýnem, Düsseldorfu, Hamburku, Hannoveru a ve Stuttgartu.

Čtvrteční protest přitom nemusí být poslední. Protestovat se kvůli mzdám a pracovním podmínkám chystají i piloti Lufthansy. Termín stávky pilotů zatím není znám, odborová organizace ale slíbila, že ho oznámí s dvoudenním předstihem, aby cestující měli možnost změnit plány.

 

Právě se děje

Další zprávy