Loni bylo objeveno nejméně ropy od roku 1947, letos to bude zřejmě ještě horší

ČTK ČTK
30. 8. 2016 17:20
Průzkumníci v loňském roce objevili jen 2,7 miliardy barelů nových zásob konvenční ropy, což je nejnižší údaj od roku 1947. Letošní objevy navíc budou zřejmě ještě nižší než loni, což vyvolává obavu, jak budou ropné firmy schopné uspokojit budoucí poptávku.
Rafinerie. Ilustrační foto.
Rafinerie. Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Londýn – Průzkumníci v loňském roce objevili jen 2,7 miliardy barelů nových zásob konvenční ropy, což je nejnižší údaj od roku 1947. Údaj za loňský rok rovněž představuje pouhou desetinu průměru od roku 1960.

A letošní objevy budou zřejmě ještě nižší než loni, což vyvolává obavu, jak budou ropné firmy schopné uspokojit budoucí poptávku. Uvedla to agentura Bloomberg s odvoláním na údaje konzultační společnosti Wood Mackenzie.

Propad cen ropy za poslední dva roky o více než polovinu způsobil, že firmy snížily na minimum své rozpočty na průzkum. Od počátku letošního roku nové objevy zatím dosáhly pouhých 736 milionů barelů. To vyvolává obavy v odvětví v době, kdy americký Úřad pro energetické informace odhaduje, že globální poptávka po ropě vzroste do roku 2026 na 105,3 milionu barelů denně z letošních 94,8 milionu barelů denně. Očekávalo se, že rozdíl v objevech a poptávce by mohl smazat rozkvět těžby ropy z břidlic v USA. Ceny ropy pod 50 dolary za barel však tuto naději zmařily.

Globální dodávky ropy se zvýšily, protože Rusko a ropný kartel OPEC těží na plný plyn, přestože jsou ceny nízké, a zaplnily trh ropou, protože se snaží ochránit podíl na trhu. Manažer konzultační společnosti Rystad Energy Nils-Henrik Bjurstroem však varuje, že roky nedostatečných investic se projeví v roce 2025, protože producenti v letošním roce nahradí pouze o něco více než jeden z 20 vytěžených barelů ropy.

Globální výdaje na průzkum, od seizmických studií po zahájení těžby, se v letošním roce sníží na 40 miliard USD (970,3 miliardy Kč) ze 100 miliard USD v roce 2014, upozornil viceprezident pro globální průzkum firmy Wood Mackenzie Andrew Latham. Na stejné úrovni zůstanou podle něj výdaje zřejmě až do konce roku 2018. Klesá i počet vrtů. V srpnu bylo v provozu 209 vrtů proti 680 v loňském roce a 1167 v roce 2014.

Generální ředitel firmy Royal Dutch Shell Ben Van Beurden se domnívá, že ropné firmy by měly ročně investovat zhruba jeden bilion dolarů, aby bylo zajištěno, že budou schopné uspokojit poptávku. Odhaduje, že poptávka poroste o jeden milion až 1,5 milionu barelů denně a dodávky ročně kvůli přirozenému úbytku klesají o zhruba pět procent.

 

Právě se děje

Další zprávy