Lithium z Cínovce bude brzy v bateriích po celém světě. Australané objevili další ložiska

Petr Zenkner Petr Zenkner
6. 3. 2016 11:45
Na Cínovci v Krušných horách jsou jedny z největších světových ložisek lithia. Těžit je chce australská firma European Metals. Lithium dokáže oproti jiným kovům uchovat až trojnásobné množství energie. Využívá se do baterií v mobilech a tabletech nebo při skladování energie. Zájem o lithium ve skládce odpadu po minulé těžbě má také fond RSJ, spojený s Karlem Janečkem.
Firma European Metals chce v Cínovci těžit lithium.
Firma European Metals chce v Cínovci těžit lithium. | Foto: ČTK

Cínovec - Z Cínovce v Krušných horách se už brzy bude vozit lithium do celého světa. Australská firma European Metals, která chce na Cínovci tento lehký kov těžit, ohlásila, že dva z jejích průzkumných vrtů mají vysoký obsah rudy. Výkonný ředitel firmy Keith Coughlan na serveru Proactiveinvestors uvedl, že firma do června zahájí další fázi průzkumu, který by měl ohraničit místo, kde by se mohlo těžit. Australané odhadují, že je to reálné od roku 2018.

V Česku je skoro šest procent světových zdrojů lithia a největší ložisko leží právě u Cínovce. Právo na průzkum tady má firma Geomet, kterou od roku 2013 vlastní australská těžební firma. Původní projekt čtyř českých geologů tím získal mezinárodní přesah, protože European Metals své akcie obchoduje na burzách v Sydney i Londýně.

Lithium jako byznys

- Lithium je velmi lehký a měkký kov, který se například používá jako jedna z přísad při výrobě baterií pro elektromobily, u akumulátorů na skladování energie nebo baterie mobilů a tabletů.

- Nejvíce se lithium těží v Chile a Austrálii. Připadá na ně 77 procent světové těžby, která se v roce 2015 pohybovala kolem 33 tisíc tun. V Evropě se lithium ve větší míře těží jen v Portugalsku. I tak je to pouze 300 tun ročně.

- V Česku jsou největší ložiska lithia na Cínovci v severních Čechách. Práva na průzkum oblasti má firma Geomet, kterou vlastní australská těžební firma European Metal. O lithium má zájem i podnikatel Karel Janeček.

Zdroj: Česká geologická služba, Cyrrus

Cenu lithia v poslední době tlačí nahoru zvýšená poptávka na čínském trhu. Na začátku roku cena za tunu skokově vzrostla na zhruba 10 tisíc dolarů. "Trh s lithiem ovládá několik málo společností, které mají poměrně silnou pozici při stanovování prodejní ceny. V případě zvýšeného zájmu mohou okamžitě vyšroubovat ceny a inkasovat mimořádný zisk," řekl Hospodářským novinám analytik Jiří Šimara ze společnosti Cyrrus. Odběratelé pak nemají jinou možnost než ceny akceptovat, nebo vyčkávat a vsadit na jejich pokles.

Dlouhodobě rostoucí poptávka po lithiu stojí i za zájmem o Cínovec. Nadšení z případného českého těžebního eldoráda trochu mírní Jaromír Starý z České geologické služby. "Ložisko je to impozantní, pokud jde o množství kovů, ruda je ale poměrně chudá," řekl Starý. Kovnatost se pohybuje kolem 0,2 procenta, ve světě je většinou dvakrát až čtyřikrát vyšší. Ekonomickou návratnost těžby ale Starý nezpochybňuje. Případná rentabilita souvisí podle něj s využitím dalších kovů − hlavně wolframu, cínu, rubidia a cesia.

Australané nejsou jediní zájemci o české lithium. O odpad, který vznikl dřívější těžbou jiných kovů, má zájem firma Cínovecká deponie, za níž stojí RSJ Private Equity Karla Janečka. Ta však na rozdíl od European Metals plánuje levnější povrchovou těžbu.

Lithium má díky svým chemickým vlastnostem využití při výrobě elektrických baterií a článků. Oproti jiným kovům uchová až trojnásobné množství energie. Baterie na bázi lithia nyní obsahuje přibližně 90 procent notebooků a 60 procent mobilních telefonů. Využití má rovněž u elektromobilů, hybridních automobilů a při skladování energie.

 

Právě se děje

Další zprávy