Lidem ve městech nejvíc chybějí řemesla. Banka slibuje pomoc

Kateřina Vokurková Kateřina Vokurková
2. 3. 2015 15:40
Průzkum ukázal, že více než čtyři pětiny lidí by chtěly mít možnost rozhodovat o tom, jaký obchod vznikne ve volných nebytových prostorech v sousedství.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Vojtěch Marek

Praha – Češi v okolí svých bydlišť nejvíce postrádají řemesla. Služby jako zámečnictví, čistírny oděvů nebo opravny obuvi chybí více než dvěma pětinám lidí (41 procent). Vyplývá to z únorového průzkumu, který na vzorku tisíce respondentů uskutečnila Československá obchodní banka (ČSOB).

Téměř čtvrtině lidí chybí v blízkosti bydliště také více železářství nebo hobbymarketů (23 procent) či obchodů s hračkami (19 procent). Blíže by lidé chtěli mít také obchody s módou, knihami nebo chovatelskými potřebami.

Naopak spokojeni jsou lidé s „hustotou pokrytí“ lékárnami (98 procent respondentů), finančními službami nebo supermarkety (shodně 94 procent)

„Přesto by skoro polovina dotázaných uvítala, kdyby byly supermarkety o něco blíže jejich domovům,“ říká výkonný ředitel útvaru Firemní bankovnictví ČSOB Petr Manda.

Slušné pokrytí si lidé také chválí u drogerií, restaurací nebo cukráren. V těsném sousedství nepotřebují mít třeba květinářství nebo šperky.

Průzkum také ukázal, že více než čtyři pětiny lidí (83 procent) by chtěly mít možnost rozhodovat o tom, jaký obchod vznikne ve volných nebytových prostorech v sousedství.

Ke vzniku obchodů či služeb tam, kde lidem nejvíce chybí, chce přispět nový projekt ČSOB s názvem Hledá se obchod.

„Do interaktivní mapy České republiky mohou lidé ode dneška zapichovat virtuální špendlíky. Ty představují jednotlivé typy obchodů a služeb, které by si lidé v konkrétní lokalitě přáli mít,“ vysvětluje fungování projektu generální ředitel ČSOB John Hollows.

Banka slibuje, že tyto tipy pak poskytne stávajícím nebo novým klientům z řad malých a středních firem. K nové investici je chce přimět i zvýhodněnými nabídkami služeb. Jako protislužbu pak od nich očekává příslib používání platebního terminálu od ČSOB.

V budoucnu by chtěla banka do projektu zapojit také samotná města a obce. "Na spolupráci s místními samosprávami nyní pracujeme," dodává Hollows bez bližších podrobností.

 

Právě se děje

Další zprávy