Kdo chce pracovat, už místo má. Česko se dostalo na hranici přirozené nezaměstnanosti

ČTK ČTK
9. 6. 2016 17:15
Podle analýzy ministerstva se český trh práce pohybuje na hranici přirozené míry nezaměstnanosti. Zaplnění volných pozic a uplatnění nezaměstnaných brání nevhodná kvalifikace, nízké odměny a pracovní podmínky i neochota práci vzít.
Foto: Škoda Auto

Praha - Český trh práce se už dostal na hranici přirozené nezaměstnanosti. Lidé, kteří za nabízených podmínek a mezd chtějí pracovat, už místo mají. Vyplývá to z analýzy ministerstva práce, kterou má ČTK k dispozici. Materiál začala projednávat vláda, jednání přerušila.

Zaplnění volných pozic a uplatnění nezaměstnaných brání nevhodná kvalifikace, nízké odměny a pracovní podmínky i neochota práci vzít, uvádí analýza. Poptávku zaměstnavatelů po pracovnících je ale možné s pomocí cílených rekvalifikací a dalších opatření uspokojit domácími silami.

Nezaměstnanost v květnu dál klesala, a to na 5,4 procenta. Byla nejnižší v Evropské unii. Úřady práce evidovaly 394 789 lidí bez místa, z nich 375 879 by bylo schopno okamžitě nastoupit do vhodného zaměstnání.

Zaměstnavatelé nabízeli 129 054 volných míst. Stěžují si na to, že v Česku už nemohou najít pracovníky a musejí odmítat zakázky. Žádají možnost získat síly z Ukrajiny. Odbory s tím nesouhlasí. Podle nich je nutné nejdřív zaměstnat místní.

Podle analýzy ministerstva se český trh práce pohybuje na hranici přirozené míry nezaměstnanosti, jejíž významnou část ale tvoří nezaměstnanost strukturální. Ta představuje právě nesoulad mezi nabízenou prací a dovednostmi.

"Při zavedení vhodných opatření zvyšujících efektivitu regionální a profesní distribuce pracovní síly disponuje český trh práce dostatečným počtem pracovních sil, schopným uspokojit domácí poptávku," uvádí ministerstvo v analýze.

Firmy stojí o pomocné pracovníky ve výrobě, montážní dělníky, kováře, nástrojaře či řidiče nákladních vozů a autobusů. Práci hledají nejčastěji pomocní pracovníci ve výrobě, prodavači, uklízeči, pracovníci ostrahy, řidiči osobních aut i administrativní síly.

"Typickým uchazečem o zaměstnání je osoba ve věku mírně nad 40 let, která má nižší vzdělání - základní školu nebo vyučení, hledá pracovní uplatnění spíše v pomocných profesích a je nezaměstnaná téměř rok," ukázala analýza.

Podle ministerstva se pomocí rekvalifikací situaci nyní řešit nedaří. "Realizace rekvalifikačních kurzů je v podmínkách současného zákona o veřejných zakázkách neflexibilní. Úřad práce tak není schopen pružně reagovat na poptávku zaměstnavatelů," uvádí resort v analýze. Podle něj problém představuje kritérium nejnižší ceny. Rekvalifikace se tak využívá spíš k získání "obecně využitelných dovedností".

Podle ministerstva k přijetí práce nemotivují ani nízké výdělky, příjem z dávek bývá vyšší. Resort navrhuje zvyšování minimální mzdy. Problém představují také dluhy a exekuce a následné srážky ze mzdy. Resorty práce, vnitra a spravedlnosti mají podle materiálu připravit úpravu pravidel exekucí, aby nebránila přijetí místa.

Lidé nejsou ani ochotni se za prací stěhovat či dojíždět. Počítá se s příspěvky na dojíždění. Situaci komplikuje i možnost nekolidujícího zaměstnání, tedy přivýdělku. U něj by se mohla regulovat maximální odměna či rozsah práce. Úřady práce by měly víc využívat příspěvky pro zaměstnavatele například na úpravu pracoviště a zaměstnání postižených. Ministerstvo práce má také vytvořit systém, který umožní předvídat potřebu pracovníků s určitou kvalifikací pro určité obory. Zajistit to má projekt PŘEKVAP.

 

Právě se děje

Další zprávy