Změny neděláme pro váš kšeft, ale kvůli mezinárodní ostudě. Krnáčová odpovídá taxikářům

Tereza Holanová Tereza Holanová
27. 11. 2015 17:10
Podle primátorky Prahy Adriany Krnáčové obsahuje dopis Asociace koncesionářů v taxislužbě několik lží - například že doporučila Pražanům, aby nepoužívali taxislužby. Primátorka zdůrazňuje, že jejím cílem není zajistit kšeft přepravcům, ale chránit zahraniční turisty v Praze před okrádáním.
Adriana Krnáčová
Adriana Krnáčová | Foto: Lukáš Bíba

Praha - Primátorka Hlavního města Prahy Adriana Krnáčová opřipomínkovala dopis, který jí na začátku týdne poslala Asociace koncesionářů v taxislužbě. "Primitivní lež! Okrádání Pražanů a turistů je primitivní?" stojí například v ručně psaných poznámkách.

V odpovědi, kterou zveřejnila na svém webu, zároveň odmítá, že by lidem doporučila, aby taxislužbu nevyužívali. Z toho ji nařkli taxikáři, kteří primátorce napsali, že takové vyjádření postihuje všechny provozovatele taxi, včetně těch, kteří v tomto oboru řádně podnikají. Zároveň upozornili Krnáčovou, že by tak mohlo dojít k "Podněcování k nenávisti vůči skupině osob, v tomto případě tedy podnikatelů a eventuálně zaměstnanců v taxislužbě".

Stejně tak kritizuje taxikáře, že řadu svých výroků nijak nedoložili, například větu, že dispečinky předražují. "Tam dochází k předražování masivnímu, jelikož v reklamě uvádí cenu podstatně nižší, ale ve skutečnosti si účtují cenu jinou a vyšší," píší totiž taxikáři v dopise z 23. listopadu. "Kde jsou důkazy?" reaguje Krnáčová.

Taxikáři kritizují magistrát mimo jiné proto, že chce maximální cenu za taxislužby zvýšit ze současných 28 korun na kilometr jen na 32 korun. Požadují, aby to bylo více. Pro vozy nižší střední třídy navrhují taxikáři nástupní cenu 50 korun, za kilometr jízdy 40 korun a za minutu čekání šest korun. Auta střední třídy by měla nástup o 15 korun dražší a kilometr dražší o pět korun, vyšší střední třída pak nástup za 80 korun a kilometr jízdy za 50 korun.

Krnáčová přitom zdůrazňuje, že cílem nových opatření není zajistit taxikářům "kšefty", ale "vyhnout se mezinárodní ostudě, kterou okrádání turistů bezpochyby způsobilo". "Jsem si jista, že tvrzením, že nepoctiví taxikáři okrádají turisty, jsem jasně nadefinovala, kdo koho okrádá," vzkazuje primátorka taxikářům ve svých poznámkách. 

 

Právě se děje

Další zprávy