Levné počítače s Windows 8.1 zdraží až o dvě pětiny

ČTK ČTK
6. 5. 2015 15:35
Prodejci nyní doprodávají ze skladů levná zařízení se systémem Windows 8.1 with Bing s cenou kolem 8000 korun.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Levné počítače a notebooky s Windows 8.1 with Bing v následujících měsících zdraží až o 40 procent. Důvodem má být oslabovaní české koruny proti dolaru od podzimu minulého roku a nový způsob licencování. Oznámila to dnes společnost Microsoft.

Podle agentury GfK je o tyto počítače velký zájem. "V období leden až únor 2015 tvořily notebooky s cenou do 8500 korun celých 33 procent celkového objemu prodejů," uvedl David Cestr z GfK. U levnějších zařízení s menší obrazovkou dosud Microsoft nabízel Windows with Bing bezplatně. Co znamená nový způsob licencování, firma neuvedla.

Prodejci podle Microsoftu nyní doprodávají ze skladů levná zařízení se systémem Windows 8.1 with Bing s cenou kolem 8000 korun. Nově distribuované produkty mají být výrazně dražší.

Windows od Microsoftu mají u levných počítačů dominantní pozici a právě verze 8.1 v počtu nabízených zařízení vede. Okrajově jim konkurují notebooky s operačním systémem Google Chrome.

Microsoft pro všechna zařízení s Windows 8.1 nabízí bezplatný přechod na operační systém Windows 10. Nový systém bude dostupný v průběhu léta 2015. Jednoduchý přechod na Windows 10 bude podle manažera divize Windows Lukáše Křováka možný bezplatně po dobu jednoho roku od jeho uvedení na trh.

Česká měna oslabovala od listopadu vůči dolaru i euru, důvodem byly mimo jiné intervence České národní banky. Od loňského října dolar posílil zhruba o tři koruny na současných 24,4 koruny za dolar.

 

Právě se děje

Další zprávy