Benzin zlevní o desítky haléřů, cena ropy zůstane nízko

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
16. 10. 2014 16:12
Ceny ropy jsou nejníže za poslední roky. Dolů je tlačí slábnoucí poptávka i snaha klasických těžařů vyšachovat ze hry břidlicové konkurenty v USA.
Mezinárodní energetická agentura letos čeká nejpomalejší růst poptávky po ropě od roku 2009.
Mezinárodní energetická agentura letos čeká nejpomalejší růst poptávky po ropě od roku 2009. | Foto: Reuters

Londýn/Praha - Ropa ve světě výrazně zlevňuje. Zatímco americká lehká ropa je na svém 2,5letém minimu, severomořská ropa Brent byla na současné ceně 83 dolarů za barel naposledy před čtyřmi lety.

Pokles cen ropy způsobují především spekulanti, kteří se obávají budoucího vývoje světové ekonomiky. Svou roli ale hraje také rychle rostoucí těžba ropy z břidlic v USA.

Na poklesu mohou vydělat řidiči v Česku. I když ho částečně brzdí slabá koruna, ceny pohonných hmot u čerpacích stanic by mohly klesnout o desítky haléřů.

Ekonomiky slábnou, lidé šetří

Eurozóna bojuje s vleklými ekonomickými problémy a zpomalovat svůj hospodářský růst začíná také Čína. Poptávka po ropě proto postupně slábne.

"Když zpomaluje ekonomický růst, je přirozené, že spotřebitelé více šetří," vysvětluje pro internetový portál CNBC šéf společnosti HighTower Bellevue Lars Knudsen: "Přestože jsou ceny ropy nižší, pokud je nezaměstnanost ve Španělsku na 20 procentech, lidi budou méně řídit i utrácet. A to stejné se děje v Číně." Mezinárodní měnový fond zároveň varoval před pomalejším růstem ekonomik i v zemích, jako je Japonsko nebo Brazílie.

"Mezinárodní energetická agentura očekává pro letošní rok nejpomalejší tempo růstu poptávky po této komoditě od roku 2009," potvrzuje analytik společnosti Colosseum Boris Tomčiak. Podle něj letos spotřeba ropy vzroste o 650 tisíc barelů za den. "To je však o 250 tisíc barelů méně oproti odhadu z minulého měsíce," dodává.

OPEC chce setřást konkurenci

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) zároveň uvolňuje cenu suroviny v naději, že se přestane dařit těžbě břidlicové ropy v Americe, a klasická těžba tak nebude ohrožena.

"V minulosti byl OPEC moc hladový, držel ropu dlouho nad 100 dolary za barel, čímž si pod sebou podřezával větev. Stávající vrty totiž už většinu své těžby prodaly v termínovaných kontraktech. Takže pokud má vrty zasáhnout nízká cena, musí být nízká opravdu dlouho," vysvětluje situaci na komoditních trzích Vladimír Pikora, hlavní ekonom společnosti Next Finance.

Cena ropy by přitom měla být levnější alespoň rok, aby měl OPEC šanci se břidlicového konkurenta zbavit. "To ovšem znamená, že o nízkou cenu se musí snažit jak OPEC, tak těžaři z břidlic. A to zase znamená, že cena energií v Evropě dlouhodobě výrazně poklesne," upozorňuje Pikora.

Levné energie oslabují inflaci

Podle agentury Reuters by se cena za barel mohla udržet pod hranicí 90 dolarů, čímž by Evropa mohla ušetřit na energiích až 80 miliard dolarů. Odhady některých ekonomů ohledně ceny ropy jsou ale i o 15 dolarů nižší.

Pro české motoristy je levná ropa dobrou zprávou. Ceny pohonných hmot sice neklesnou kvůli slabé koruně proti americkému dolaru nijak dramaticky, levnějšího benzinu se ale Češi dočkají. "V nejbližších dvou týdnech by ceny pohonných hmot mohly poklesnout až o desítky haléřů," potvrzuje Tomčiak.

Pohonné hmoty jsou v Česku levnější už nyní. Podle údajů společnosti CCS klesla v minulém týdnu cena litru benzinu Natural 95 o šest haléřů na průměrných 36,68 koruny. Nafta zlevnila na litru o devět haléřů a ve středu se prodávala průměrně za 36,04 koruny.

Nicméně levnější energie, tedy ropa a pohonné hmoty, se podle analytiků podílejí také na oslabení inflace. Ta byla v září v rámci eurozóny meziročně nejmenší za posledni pět let, oznámil statistický úřad Eurostat.

 

Právě se děje

Další zprávy