Lesy ČR hlásí nejvyšší zisk v historii: 3,9 miliardy korun

ČTK ČTK
27. 8. 2014 10:23
Pololetní výsledek státního podniku, kterému patří polovina lesů v zemi, meziročně stoupl takřka o miliardu.
Ceny dřeva zůstávají pro hospodaření Lesů ČR příznivé.
Ceny dřeva zůstávají pro hospodaření Lesů ČR příznivé. | Foto: Thinkstock

Hradec Králové - Státní podnik Lesy České republiky (LČR) v prvním pololetí meziročně zvýšil hrubý zisk o třetinu na dosud nejvyšších 3,911 miliardy korun z předchozích 2,942 miliardy korun. Do vyšší tvorby zisku se promítly oproti očekáváním přetrvávající příznivé ceny dřeva na trhu a také úspory podniku.

Za celý loňský rok LČR vykázaly auditovaný čistý zisk 3,99 miliardy Kč po 4,4 miliardy Kč v roce 2012. LČR patří polovina lesů v zemi.

K pololetnímu růstu zisku podle generálního ředitele Daniela Szóráda přispělo i to, že podnik nepostihla žádná významná přírodní kalamita. "Svůj podíl na dobrém hospodaření má také realizovaný úsporný program některých režijních nákladů, například právních služeb," uvedl Szórád, který podnik vede od letošního dubna.

I když je pololetní výsledek rekordní, přistupuje podnik k jeho hodnocení střízlivě. Nový management se podle něj nyní soustřeďuje na zajištění dobré dlouhodobé ekonomické výkonnosti firmy, na vydávání majetku v rámci církevních restitucí, podporu regionální zaměstnanosti a řeší i sociální aspekt lesnických zakázek.

"Proto by v současnosti jakékoli predikce našeho letošního celkového hospodářského výsledku byly velmi předčasné," uvedl Szórád.

Restituce sníží hrubý zisk

V květnu Szórád nicméně uvedl, že letošní hrubý zisk podniku by měl klesnout asi o miliardu korun na necelé čtyři miliardy korun. Snížení zdůvodnil vydáváním majetku v souvislosti s církevními restitucemi. "Je to spojené s tím, že restituce jsou proces, v rámci kterého zaměstnáváme nové lidi. Zároveň děláme veškerou pěstební činnost a zároveň netěžíme dřevo a přicházíme i o tržby z pronájmu," uvedl tehdy Szórád.

Hrubý zisk podniku za celý loňský rok činil 4,957 miliardy korun a proti v únoru zveřejněnému neauditovanému číslu 5,1 miliardy byl nižší asi o 140 milionů korun. Zisk v průběhu auditu podle Boublíka snížilo především vytvořením rezervy na pěstební činnost.

Nyní podnik organizuje tendr na lesnické práce a těžbu dřeva v letech 2015 až 2019. Předpokládaná cena soutěžených lesnických prací je 2,2 miliardy korun. Soutěžit se bude o práce a těžbu na 27 územních jednotkách, tedy asi v pětině lesů podniku. Pro tři jednotky LČR také vypsaly tendry, při nichž se na dobu jednoho roku budou zkušebně soutěžit odděleně pěstební a těžební práce. Lhůta pro doručení nabídek byla stanovena na 24. září.

 

Právě se děje

Další zprávy