Lego zvýší kapacitu továrny v Kladně o třetinu

ČTK ČTK
5. 11. 2013 12:48
Dánská společnost slavnostně zahájila výstavbu nové části továrny.
Foto: www.lego.com

Kladno - Dánská společnost Lego v úterý slavnostně zahájila výstavbu nové části továrny v Kladně, která se rozšíří o dalších 48 000 metrů čtverečních a tím se zvýší kapacita výroby o 30 procent. Investice se odhaduje na zhruba 1,5 miliardy korun.

V nových provozech by postupně mělo najít práci kolem 800 lidí. Třetí největší světový výrobce hraček chce rozšíření továrny dokončit do roku 2015.

Kladenské Lego loni zvýšilo zisk před zdaněním z předloňských více než 165 milionů na téměř 200 milionů korun. Firma loni také zvýšila tržby z prodeje výrobků a služeb z více než 5,5 miliardy korun na více než sedm miliard. Meziroční nárůst výroby činil 26 procent.

Rozšíření továrny by podle prezidenta kladenského Lega Carstena Rasmussena mělo přispět k dalšímu ekonomickému růstu. Celosvětově podle něj společnost roste desetiprocentním tempem, kladenská továrna patnáctiprocentním. "Výhled pro příští rok je okolo desetiprocentního růstu," řekl Rasmussen.

Čtyři haly a sklad

Nové provozy vzniknou v části průmyslové zóny, kde dříve vyráběla počítačové a telekomunikační komponenty kanadská firma Celestica, od které Lego areál koupilo. Při výstavbě se mimo jiné počítá se vznikem čtyř výrobních hal, manuálního a automatického skladu nebo servisní budovy pro zaměstnance. Provoz ve výrobních halách by měl být spuštěn v letech 2014 a 2015, v automatickém skladu v roce 2016.

Podle ředitele CzechInvestu Mariana Piechy je důležité, že společnost rozšiřuje nynější továrnu. "Je to mnohonásobně důležitější než nové investice, protože to má mnohonásobně vyšší potenciál do tvorby pracovních míst," uvedl Piecha.

Zrcadlová kopie

Nová výstavba naváže na loňské rozšíření továrny o čtyři výrobní haly za více než 1,2 miliardy korun a bude její zrcadlovou kopií. V jedné z nově postavených hal Lego vyrábí malé figurky známé z hraček pro děti, kde stroje dokážou smontovat a potisknout až 16 000 figurek za hodinu. Nově vznikající prostory budou sloužit k sestavování, balení a zdobení hraček.

Lego patří mezi největší zaměstnavatele v regionu. V Kladně funguje od roku 2000 a nynáí zaměstnává kolem 2000 lidí. Společnost Lego vznikla v roce 1932 jako výrobce dřevěných hraček. Na světě ji proslavily stavebnice z umělohmotných kostiček. Kromě továren v ČR a Dánsku společnost hračky pro evropský trh vyrábí také v Maďarsku.

 

Právě se děje

Další zprávy