LBBW Bank v Česku opět mění název, je z ní Expobank

Ekonomika Ekonomika
15. 10. 2014 13:40
Majoritním vlastníkem banky je jeden z nejbohatších ruských podnikatelů Igor Kim.
Foto: Jakub Plíhal

Praha – Pod novým názvem Expobank CZ začíná ode dneška působit dosavadní LBBW Bank CZ. Přejmenování souvisí s už dříve oznámenou změnou majitele, jímž se stal ruský miliardář Igor Kim.

I nadále se banka zaměří na bohaté klienty a firmy. "Naší strategií je rozvíjet zavedenou strukturu banky, a to konkrétně ve firemním bankovnictví, obchodním financování, privátním bankovnictví a bankovních službách pro klientelu s nadprůměrnými příjmy," řekl nový předseda představenstva Māris Avotiņš, který dříve vedl lotyšskou Expobank.

Majoritním vlastníkem banky je jeden z nejbohatších ruských podnikatelů Igor Kim. Ten se s německou LBBW dohodl na koupi její české části a podle ruských médií za ni vyplatil 80 až 90 milionů eur (tedy v přepočtu zhruba necelé 2,5 miliardy korun). Expobank má v Rusku 17 poboček v osmi městech a poskytuje své služby více než 100 tisícům individuálních klientů a více než šesti tisícům korporátních klientů a podnikatelů.

Německá banka se snažila svoji českou pobočku prodat již několik let. Důvodem byl mimo jiné fakt, že k odprodeji svých zahraničních aktiv se LBBW zavázala výměnou za státní finanční pomoc, kterou obdržela během finanční krize. Mezi zájemci o českou pobočku byli podle některých dřívějších informací Česká spořitelna nebo současný ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš.

LBBW patří s bilanční sumou kolem 30 miliard korun k malým tuzemským bankám. V Česku má 17 poboček, na začátku roku pro ni pracovalo 356 zaměstnanců. Na tuzemském trhu působila od září 2008, kdy převzala tuzemskou síť rakouské banky Bawag (jejíž součástí se v roce 2004 stala i česká síť Dresdner Bank). Původně vznikla v roce 1990 jako společný švýcarsko-maďarský podnik InterBank, krátce poté jako Interbanka.

 

Právě se děje

Další zprávy