Kvůli stažení Galaxy Note 7 přijde Samsung minimálně o 5,3 miliardy dolarů

ČTK ČTK
14. 10. 2016 14:30
Přístroj měl být hlavním lákadlem v předvánoční sezoně. Přímé škody přesáhnou pět miliard. Velkou neznámou však zůstává, jaký dopad bude mít stažení telefonů z trhu na pověst Samsungu.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Soul – Rozhodnutí stáhnout z trhu telefon Galaxy Note 7 přijde jihokorejskou společnost Samsung Electronics minimálně na 5,3 miliardy dolarů (130 miliard korun). Vyplývá to z dosavadních odhadů firmy.

Samsung se tento týden rozhodl definitivně ukončit výrobu i prodej svého vlajkového smartphonu kvůli přetrvávajícím problémům se vznícením baterií. Přístroj měl být hlavním lákadlem v předvánoční sezoně.

Samsung dnes předpověděl, že v tomto a příštím čtvrtletí kvůli ukončení výroby a prodeje telefonu Galaxy Note 7 přijde na provozním zisku o zhruba tři miliardy dolarů. Už ve středu přitom firma kvůli rozhodnutí ukončit výrobu telefonu snížila odhad provozního zisku za uplynulé třetí čtvrtletí zhruba o 2,3 miliardy dolarů.

Podle analytiků nelze vyloučit, že ztráty spojené s přístrojem Galaxy Note 7 budou ještě výraznější. Velkou neznámou totiž zůstává, jaký dopad bude mít stažení telefonů z trhu na pověst Samsungu.

"Konec tohoto špičkového modelu poškodí značku Samsung a zasáhne prodej jejích dalších modelů. Je ale těžké určit rozsah tohoto dopadu," citovala agentura Reuters jednoho z analytiků investiční společnosti LS Asset Management, která patří mezi akcionáře Samsungu.

Společnost Samsung dnes uvedla, že v rámci snahy o náhradu ušlých tržeb z prodeje telefonu Galaxy Note 7 rozšíří prodej přístrojů Galaxy S7 a Galaxy S7 Edge, které vstoupily na trh na jaře. Podle analytiků by Samsung teď měl zaměřit své úsilí na obnovení důvěry zákazníků.

"Důležité je, zda vlajkové smartphony S7 dokážou vyplnit mezeru, kterou po sobě zanechal Note 7, a do jaké míry si dokáže Samsung před vydáním (nového modelu) S8 získat zpět důvěru zákazníků, " uvedl jeden z analytiků společnosti HDC Asset Management.

Samsung podle něj musí jasně identifikovat příčiny potíží telefonů Note 7 a rozptýlit obavy, že se budou opakovat. Analytici předpokládají, že telefon S8 uvede firma na trh v prvním čtvrtletí příštího roku.

Smartphone Galaxy Note 7 vstoupil na trh v srpnu a měl konkurovat nejnovějšímu telefonu iPhone od americké společnosti Apple. Kritici přijali Galaxy Note 7 dobře, ale po několika dnech od zahájení prodeje se začaly objevovat na sociálních sítích obrázky ohořelých přístrojů, což byl první náznak, že s tímto modelem něco není v pořádku.

Začátkem září začal Samsung kvůli problémům s bateriemi stahovat z trhu 2,5 milionu telefonů Galaxy Note 7. Zákazníkům nabídl finanční kompenzaci nebo výměnu za opravenou verzi telefonu, jejíž baterie měly být bezpečné. V poslední době se však objevily zprávy o vznícení už vyměněných přístrojů, což Samsung přimělo k úplnému ukončení výroby a prodeje tohoto modelu.

 

Právě se děje

Další zprávy