Koruna se vrátila pod 28 za euro. Trhy věří v Zemanův vliv

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
Aktualizováno 15. 1. 2015 12:22
Nezapomínejme, že je to prezident, který jmenuje členy bankovní rady, vysvětluje ekonom Zemanův vliv.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Praha – Česká měna se po týdnu opět vrátila pod kurz 28 korun za euro. Dopoledne pokračuje ve znatelném posílení, které započala včera po výzvě prezidenta Miloše Zemana k České národní bance, aby ukončila intervence.

Po desáté dopolední kurz klesl na úroveň kolem 27,9 koruny za euro. K dolaru naopak koruna po desáté dopolední lehce oslabuje a obchoduje se kolem 23,9 koruny za dolar.

"Česká národní banka by si neměla hrát na demiurga (svrchovaného tvůrce) české ekonomiky a měla by pokud možno okamžitě zastavit intervence, které plánovala až do konce roku 2016. Tím by se podle mého názoru kurz české koruny stabilizoval," řekl včera Zeman na tiskové konferenci při návštěvě Pardubického kraje.

Jak je možné, že koruna po jeho slovech výrazně posílila? "Trh je vzhledem k vývoji v posledním týdnu velmi citlivý na jakákoliv prohlášení českých centrálních bankéřů, a jak bylo vidno včera, tak i na vrcholného představitele země," říká Miroslav Novák, analytik společnosti Akcenta.

Členy bankovní rady jmenuje prezident

"Trh uvažuje takovým způsobem, že centrální banka je sice nezávislá instituce, nicméně podobný výrok vysokého ústavního činitele typu prezidenta může členy bankovní rady přece jenom trochu 'zviklat'. Nezapomínejme, že je to prezident, který jmenuje členy bankovní rady," přidává se Lukáš Kovanda, ekonom společnosti Roklen.

Vývoj kurzu koruny k euru za poslední dny
Vývoj kurzu koruny k euru za poslední dny | Foto: Aktuálně.cz

"Tím neříkám, že členové bankovní rady se opravdu, byť jen kdesi v hloubi své duše, nechávají podobnými výroky, jako byl ten Zemanův, ovlivnit. Nicméně trh tuto možnost zjevně zcela nevylučuje a započítává ji i do kurzu koruny," dodává Kovanda.

Ze sedmičlenné bankovní rady, která rozhoduje o měnové politice ČNB, končí šestiletý mandát nejdříve guvernérovi Miroslavu Singerovi a Kamilu Janáčkovi, a sice v půlce roku 2016. Singer už do rady nemůže být znovu jmenován, protože je v radě už ve druhém funkčním období, Janáčkovi skončí příští rok první funkční období.

Slovíčkaří ČNB?

Mluvčí centrální banky Tomáš Zimmermann v reakci na Zemanova slova upozornil, že Česká národní banka intervenovala na oslabení koruny několik dnů v listopadu 2013, ale od té doby neintervenuje.

"Koruna se od té doby obchoduje na trhu za kurz vzniklý působením nabídky a poptávky. A pokud jde o samotné oslabování české měny vůči dolaru, drtivá většina tohoto oslabení je způsobena poklesem kurzu eura vůči dolaru," uvedl. Zároveň dodal, že ČNB je nezávislá a nemůže přijímat pokyny od politiků.

Podle Kovandy je taková reakce přehnaná, jde o slovíčkaření. "Asi všichni rozumíme tomu, že prezident měl na mysli „intervenční režim“ ČNB, nikoli samotný proces faktického intervenování za účelem posunutí kurzu na určitou úroveň intervenování, tedy proces prodeje korun a nákupu deviz. Zeman použil určitou zkratku," říká ekonom. Z hlediska široké veřejnosti prostě výrazy „intervence“ a „intervenční režim“ podle Kovandy splývají. "Za použití toho výrazu bych prezidenta nehanil. ČNB je zbytečně popudlivá," dodává.

Novák je na straně ČNB. "Spíše než slovíčkaření bych v reakci ČNB viděl skutečnost, že chce věci uvést na pravou míru, aby veřejnost nebyla matena tím, že intervence stále probíhají, i když tomu tak ve skutečnosti není," říká.

Tlak na nezávislost

Kovanda zdůrazňuje, že prezident – či jakýkoli jiný politik – vyspělé ekonomiky by se ke krokům či potenciálním opatřením centrální banky neměl vyjadřovat, a už vůbec by se neměl snažit vytvářet nátlak.

"Prezidentův výrok je nešťastný a neměl se k němu uchýlit, byť mu zřejmě přihraje politické body - intervence je mezi širší veřejností zhusta kritizovaná. Je třeba ctít nezávislost centrální banky na politickém procesu," říká.

 

Právě se děje

Další zprávy