Kulturou proti terorismu. Mladí Italové dostanou od vlády 500 eur, aby nasáli evropské hodnoty

Ekonomika Ekonomika
Aktualizováno 25. 8. 2016 21:27
Komu bude letos 18 let, může v Itálii začít od 15. září čerpat "kulturní bonus". Italskou vládu může opatření vyjít až na 290 milionů eur. Mladí Italové, kteří se potýkají se čtyřicetiprocentní nezaměstnaností, mají čas na výběr peněz do konce roku 2017. Podle italského premiéra Mattea Renziho je třeba s terorismem bojovat nejen silou, ale také tím, že si mladí lidé uvědomí evropské hodnoty.
Italský premiér Matteo Renzi.
Italský premiér Matteo Renzi. | Foto: Reuters

Řím – Překvapivou zbraň v boji proti terorismu vytasila italská vláda. Tentokrát s ní nesází na sílu, ale na kulturu a její možný vliv na mladé lidi. Komu bude letos 18 let, může začít od 15. září čerpat "kulturní bonus" ve výši 500 eur (13 500 korun). Peníze může utratit za koncerty, návštěvu muzeí, divadel nebo třeba za nákup knih.

Italskou vládu může opatření vyjít až na 290 milionů eur, což je zhruba 7,8 miliardy korun. Mladí Italové, kteří se potýkají se čtyřicetiprocentní nezaměstnaností, mají čas na vybrání peněz do konce roku 2017. K penězům se musí přihlásit online a vybrat si je přes speciální aplikaci nazvanou 18app.it.

Na "dotaci" pro mladé dosáhnou i cizinci ze zemí EU, kteří žijí v Itálii.

Italský premiér Matteo Renzi kulturní bonus ohlásil už loni v listopadu po teroristických útocích v Paříži. Tehdy řekl, že jeho vláda utratí miliardu eur za posílení bezpečnosti a další miliardu dá na kulturu.

Podle něj je třeba s terorismem bojovat nejen silou, třeba přes posílení policie, ale také tím, že si mladí lidé uvědomí evropské hodnoty. "Jde o bonus pro děti, které se stávají dospělými v Itálii – v zemi s největším kulturním dědictvím na světě," řekl Renzi 10 dnů po pařížských útocích.

"Teroristům se nevzdáme… Máme za sebou historii, která ukazuje, že kultura porazí ignoranci. Krása je houževnatější než barbarství," dodal italský premiér. Nyní chce tedy příspěvkem na absorbování alespoň části kulturního dědictví "zocelit" mladé Italy v boji proti terorismu.

Opozice mu ale jeho vznešená slova nevěří, podle ní si jeho středolevá demokratická strana jen "kupuje" budoucí voliče.

 

Právě se děje

Další zprávy