Která země je nejbohatší? Evropa přišla o dominanci

Tereza Holanová Tereza Holanová
18. 10. 2014 19:15
Na přelomu tisíciletí kralovaly žebříčku podle HDP na obyvatele Spojené státy americké, Norsko a Hongkong. Letos to bude jiná trojice.
Foto: Archiv

Praha - Největší ekonomikou světa podle hrubého domácího produktu na obyvatele bude letos podle Mezinárodního měnového fondu Katar. Tomu pomáhá hlavně ropný průmysl, který tvoří zhruba 60 procent tamního HDP.

Máte rádi Aktuálně.cz?
Autor fotografie: Economia

Máte rádi Aktuálně.cz?

Hlasujte pro nás v internetové anketě Křišťálová Lupa 2015 v kategorii Zpravodajství. Za každý Váš hlas děkujeme!

HLASOVAT MŮŽETE ZDE >>

Zároveň pro Katar platí totéž co pro druhou zemi v žebříčku, Lucembursko. Obě mají vysoký HDP, jelikož sem značná část zaměstnanců "dojíždí" ze sousedních zemí. Ti sice přispívají k vysoké produkci, vzhledem k tomu, že jde o cizince, ale nejsou zahrnuti do přepočtu produktu na hlavu.

Jinak řečeno, tamní výroba se rozděluje mezi menší počet lidí, než kolik ji ve skutečnosti vytvořilo.

Na třetím místě má letos skončit Singapur a na čtvrtém Brunej. Singapur se může chlubit silným finančním sektorem, zároveň jde o jeden ze tří nejvytíženějších nákladních přístavů světa. Bruneji zase pomáhají zásoby ropy, jejichž prodej se podílí na 90 procentech tamního HDP, či nízký veřejný dluh. Ten byl až do roku 2008 nulový, nyní představuje něco přes dvě procenta HDP.

V roce 1000 vedl Irák

V první čtyřce se tedy podle předpovědi Mezinárodního měnového fondu umístí jen jedna země Evropy. Jak přitom ukazuje srovnání časopisu The Economist, v historii tomu bylo dlouho jinak.

V roce nula připadal nejvyšší produkt na hlavu obyvatelům oblasti, která odpovídá dnešní Itálii, druhý byl Egypt a třetí Řecko. Srovnání ve všech případech vychází z výroby a počtu obyvatel, které se vztahovaly k území aktuálně existujících států.

O tisíc let později vedl Irák, na druhém místě byl Írán a na třetím Turecko. V roce 1500 se na první místo coby centrum vědění i kultury dostala Itálie. Za ní se umístily Belgie a Nizozemsko. Stejná trojice zemí měla nejvyšší HDP na hlavu i v roce 1600, na první místo se ale vyšplhalo Nizozemsko, které bylo námořní a obchodní velmocí. V čele žebříčku zůstalo i v letech 1700 a 1820, druhá ovšem byla v obou případech Velká Británie a třetí Belgie.

USA klesly na 10. místo

V roce 1900 vedla Británie, na druhé místo se dostal Nový Zéland a na třetí Spojené státy americké. Po druhé světové válce v roce 1950 měly nejvyšší HDP na obyvatele ropné velmoci Katar, Kuvajt a Spojené arabské emiráty. V případě prvních dvou zemí se HDP na osobu nacházel nad 1250 procenty světového průměru, v případě emirátů šlo o 750 procent.

Na přelomu tohoto tisíciletí žebříčku kralovaly Spojené státy americké, Norsko, Hongkong. Letos má být Norsko podle Mezinárodního měnového fondu šesté, Hongkong devátý a USA desáté.

Článek vyšel v pátek 17. října v sesterském deníku Insider.

 

Právě se děje

Další zprávy