E-shop LevnéElektro.cz vyšetřuje policie, zkoumá daňové úniky za desítky milionů

Lukáš Prchal Vojtěch Blažek Ekonomika Lukáš Prchal, Vojtěch Blažek, Ekonomika
Aktualizováno 30. 6. 2016 11:59
E-shop LevneElektro.cz, který minulý týden zastavil provoz kvůli zablokování účtů finanční správou, začali vyšetřovat jihočeští kriminalisté. Kriminalisté mají podezření na daňové úniky za desítky milionů korun. Policisté v případu pod krycím názvem Eden zajistili peníze, zmrazili několik bankovních účtů, osobní auta a jednu nemovitost.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Archive.org

České Budějovice– Jihočeští kriminalisté začali vyšetřovat daňové úniky v řádech desítek milionů korun. Mezi podezřelými je podle informací online deníku Aktuálně.cz i společnost Elektra PV, která provozovala e-shop LevneElektro.cz a jehož provoz v minulém týdnu náhle zastavila.

Podezřelí se podle policie vyhýbali placení DPH pomocí řetězce firem, skrze které od roku 2013 nakupovali a prodávali elektroniku od dodavatelů z jiných států EU. "Čímž českému státu způsobili škodu, která je předběžně vyčíslena na několik desítek milionů korun," píší kriminalisté v tiskové zprávě.

Policisté v případu pod krycím názvem Eden zabavili hotovost, zmrazili několik bankovních účtů, osobní auta a jednu nemovitost.

Jihočeští kriminalisté celý případ prověřují pro podezření ze spáchání zvlášť závažného zločinu krácení daně, poplatku a podobné povinné platby, spáchaného formou spolupachatelství. Pokud se případ dostane až k soudu, hrozí za tyto trestné činy až deset let vězení.

E-shop LevneElektro.cz ještě minulý týden prodával zboží. Minulé úterý mu ale finanční správa zablokovala účty. Firma měla miliardový obrat.

Majitel firmy Petr Václav tvrdil, že za blokací stál podvod někoho z jejich 250 dodavatelů. "Důvodem je účast společnosti v obchodním řetězci firem, kterými byla podvedena a za jejichž protiprávní jednání při (ne)odvodu DPH nese díky přenesené daňové povinnosti odpovědnost," uvedl.

Finanční správa v pondělí znovu vyzvala českobudějovickou firmu Elektra PV, která LevneElektro.cz provozovala, aby ji zprostila mlčenlivosti, kterou je ze zákona vázána. „Bez toho se nemůžeme podrobně a kvalifikovaně vyjádřit ke konkrétnímu naznačovanému případu, tedy závažnému obvinění, které má za cíl zdiskreditovat a zpochybnit činnost správce daně,“ říká mluvčí Generálního finančního ředitelství Petra Petlachová.

Petr Václav víc k případu neřekl. Nevysvětlil ani, proč zatím daňové úředníky nechce zbavit mlčenlivosti. "Bude to právní boj a já bych nerad naši firmu nějak poškodil," řekl pouze.

"Všichni zákazníci, kteří mají zboží uhrazeno, budou v maximální možné míře uspokojeni. K dnešnímu dni zbývá k odeslání méně než 10 zásilek," uvádí e-shop na svém webu.

Slibuje, že veškeré reklamace převzaté reklamačním oddělením do 21. června budou vyřízeny. "V současné době však není možné přijímat další reklamace, a to do rozhodnutí o dalším postupu. Prosíme vás o řešení reklamací prostřednictvím sítě autorizovaných servisů, které naleznete v manuálu ke zboží či na webových stránkách značky vašeho produktu," dodává provozovatel e-shopu.

Podezřelí se podle policie vyhýbali placení DPH pomocí řetězce firem, skrze které od roku 2013 nakupovaly a prodávaly elektroniku od dodavatelů z jiných států EU.

 

Právě se děje

Další zprávy