Pár procent nestačí. Křetínský a Tkáč mají nakročeno k ovládnutí obří evropské sítě Metro

Marek Miler
27. 8. 2018 13:27
Křetínský a Tkáč jednají o koupi dalšího podílu v německém provozovateli řetězců Metro. Akcie evropské retailové trojky posílily o 18 procent
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Düsseldorf - Miliardáři Daniel Křetínský a Patrik Tkáč mají možná nakročeno k ovládnutí třetího největšího obchodního řetězce v Evropě, německé firmy Metro AG. Jednání s dalšími akcionáři naznačují, že dvojice kupuje v Metru možná větší podíl, než se původně očekávalo.

Po pátečním oznámení, že Křetínského a Tkáčova skupina kupuje v Metru minoritní podíl, oznámil další akcionář, že jedná s dvojicí o prodeji svých akcií. Metro, které v Česku vlastní velkoobchody Makro, má tržní hodnotu asi 5 miliard eur (129 miliard korun). Podle žebříčku byznysového portálu ceoworld.biz bylo Metro loni podle tržeb trojkou na trhu evropských řetězců.

Akcie Metra posílily až o 18 procent a dostaly se na nejvyšší cenu za čtyři měsíce. Agentura Bloomberg napsala, že kdyby česko-slovenská dvojice podnikatelů navýšila podíly v německém prodejci nad 30 procent, spustila by změna podle německých zákonů povinnost nabídnout výkup ostatním akcionářům. Akcie se před polednem obchodovaly za 13,36 eura, tedy s více než dvanáctiprocentním nárůstem oproti pátečnímu závěru.

V pátek oznámila skupina Franz Haniel & Cie., akcionář Metra, že prodává Křetínskému a Tkáčovi svůj podíl 7,3 procenta a taktéž opci na dalších asi 15,2 procenta. Dvojice Čechů také vyjednává o koupi akcií, které vlastní další velký akcionář, Ceconomy AG.

Firma Ceconomy to uvedla na své webové stránce. V Metru vlastní 10 procent a podle prohlášení jedná o prodeji s EP Investment, kterou zastupuje Křetínský.

Křetínský řekl v pátek, že jednak předpokládá využití opce, a jednak nevylučuje akvizice akcií od dalších akcionářů.

Skupina Metro, sídlící v Düsseldorfu, má v Německu několik hypermarketů a řetězců, hlavně Metro Cash & Carry. Loni firma vydělila řetězce se spotřební elektronikou - Media Markt a Saturn - a vytvořila právě zmíněnou firmu Ceconomy. Záměrem bylo, aby obě firmy byly lépe schopny odolávat konkurenci, zejména ze strany on-line prodejců. Obě společnosti mají byznys mimo jiné i v Rusku a poškodily je evropské sankce. Skupina má byznys ve 25 zemích a zaměstnává asi 220 000 lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy