Krajský soud potvrdil pokutu 50 000 Kč pro Kaufland

ČTK ČTK
9. 1. 2014 14:38
Krajský soud v Brně odmítl žalobu Kauflandu proti rozhodnutí inspekce.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Pavel Baroch

Brno - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) postupovala správně, když udělila v září 2011 společnosti Kaufland pokutu 50 tisíc korun za několik prohřešků, které souvisely s označováním či skladováním potravin.

Rozhodl tak Krajský soud v Brně, který odmítl žalobu Kauflandu proti rozhodnutí inspekce. Potravinářský řetězec nyní může podat kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu. Vyjádření Kauflandu se zatím nepodařilo zajistit.

"Jednalo se o uvádění spotřebitele v omyl ohledně množství baleného česneku a physalis. Dalším prohřeškem byly nejakostní karotka a blumy a použití zdravotních tvrzení na víně. Zároveň Kaufland nesplnil dříve uložené opatření," uvedl mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. Více se k případu nevyjádřil, protože SZPI teprve čeká na doručení rozsudku.

Loni soudy rozhodovaly o řadě dalších žalob proti inspekci, drtivá většina zněla v její prospěch. V dubnu například potvrdil Nejvyšší správní soud pokutu 150 000 korun právě Kauflandu za prodej nejakostního či falšovaného medu a shnilých či plesnivých brambor a nektarinek. Stejně tak dal tentýž soud za pravdu inspekci v případě, kdy se výrobci medu domáhali účasti ve správním řízení s prodejci.

Také ukončil spor s Templářskými sklepy Čejkovice, které musely stáhnout z prodeje víno, které mělo na etiketě, že je z českých hroznů. Přitom šlo o hrozny neznámého původu. Loni krajský soud potvrdil i milionovou pokutu pro společnost Vinium.

 

Právě se děje

Další zprávy