Krabička cigaret zdraží o čtyři koruny, schválili senátoři

ČTK ČTK
27. 8. 2014 17:38
Novela zákona o spotřebních daních se i tak vrací do Sněmovny, protože Senát do ní podle očekávání vložil pozměňovací návrh na zachování zelené nafty pro zemědělce.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Praha - Senát schválil vládní návrh na zvýšení spotřební daně z cigaret a tabákových výrobků. Krabička cigaret může v jeho důsledku zdražit o tři až čtyři koruny.

Novela zákona o spotřebních daních se však přesto vrací do Sněmovny, protože Senát do ní podle očekávání vložil pozměňovací návrh na zachování zelené nafty pro zemědělce. Tento návrh obsahuje jiná novela zákona o spotřebních daních, kterou má Senát také na programu, ale senátoři ji navrhují zamítnout.

Důvodem zvýšení sazby daně u tabákových výrobků je slabší kurz koruny, kvůli kterému neplní ČR sazby stanovené EU. Ty jsou totiž uváděny v eurech.

Pokud by novela nezačala platit do 30. září, musela by vláda navrhnout ještě vyšší zdanění, protože by vycházela z kurzu koruny, který už ovlivnily loňské listopadové intervence České národní banky. Krabička by pak mohla zdražit až o sedm korun. Ministerstvo financí se obává, že by poté kuřáci kupovali cigarety více na černém trhu a stát by přišel o peníze.

Senátoři odmítli pozměňovací návrhy svých kolegů, kteří chtěli daň zvýšit jinak, než navrhovala vláda. Odmítli i návrh Veroniky Vrecionové (ODS), která chtěla snížit spotřební daň z benzinu a nafty.

Zelená nafta míří opět do Sněmovny

Návrh na zachování vratky části spotřební daně z nafty pro zemědělce, tzv. zelené nafty, přesunuli senátoři do "tabákové" novely spotřebních daní kvůli tomu, jak se o zelené naftě hlasovalo ve Sněmovně. Opozice totiž kvůli způsobu schvalování hrozila ústavní stížností.

Poslanci v červenci novelu zachovávající zelenou naftu nejprve schválili i s pozměňovacím návrhem na snížení spotřební daně z nafty a benzinu. To vyvolalo hněv ministra financí Andreje Babiše. Poslanci proto poté hlasování zneplatnili a v opakovaném hlasování už nižší daň na pohonné hmoty neschválili.

Podpora zelené nafty skončila ke konci loňského roku, obnovena má být se zpětnou platností i pro letošní rok. Vláda premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) se k zachování daňové úlevy pro zemědělce zavázala v koaliční smlouvě. Zemědělcům se bude vracet část spotřební daně, a letos by tak mohli získat zpět asi 1,3 miliardy korun, tedy zhruba stejně jako loni.

 

Právě se děje

Další zprávy