Kotva změní majitele. Hodnota se odhaduje na 60 milionů eur

Ekonomika Ekonomika
8. 7. 2015 8:39
Protější Palladium nedávno změnilo majitele za 570 milionů eur.
Obchodní dům Kotva
Obchodní dům Kotva | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Legendární pražský obchodní dům Kotva, který letos slaví 40 let od svého otevření, mění majitele. Jeho současný vlastník, společnost Markland Kotva, bude totiž nemovitost prodávat.

Hospodářským novinám to potvrdili jak účastníci výběrového řízení na prodej Kotvy, tak případní zájemci o obchodní dům. Ti budou pravděpodobně osloveni s nabídkou až po letních prázdninách. Samotná společnost Markland na dotazy listu nereagovala.

"Kotva bude atraktivní pro široké spektrum investorů, a to jak místních, tak mezinárodních," sdělil Richard Curran, generální ředitel poradenské společnosti CBRE. Tento obchodní dům podle něj představuje velký potenciál jak z pohledu okamžité správy aktiv, tak z hlediska dlouhodobého rozvoje.

Cenu Kotvy podle Currana není jednoduché určit, mohla by se však vyšplhat k 60 milionům eur. To je podstatně méně než cena protějšího nákupního centra Palladium (z roku 2007), jež změnilo začátkem letošního roku majitele za rekordní částku 570 milionů eur (v přepočtu více než 15 miliard korun). Prodej pro tehdejšího vlastníka, společnost Hannover Leasing, zajišťovala právě firma CBRE.

Irská společnost Markland koupila obchodní dům Kotva v roce 2005 za padesát milionů eur. Postupně do rekonstrukce interiéru investovala podle svého vyjádření tři sta milionů korun, dalších sedmdesát milionů proinvestovali samotní nájemci obchodního domu. V loňském roce stouply tržby nájemců o padesát milionů na osm set milionů korun.

Podrobnosti čtěte v dnešních Hospodářských novinách

 

Právě se děje

Další zprávy