Koruna se po týdnu vrátila na svou pozici. Posiluje

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
16. 1. 2015 11:03
I rychlejší propad cen výrobců, než jaký se čekal, nechává dnes zatím kurz koruny posilovat.
Koruna. Ilustrační foto
Koruna. Ilustrační foto | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Česká měna se vůči euru vrátila na úrovně, ze kterých před týdnem prudce oslabila po údajích o inflaci. V 10:00 se obchodovala na 27,86 Kč/EUR a byla o zhruba 15 haléřů silnější než při čtvrtečním závěru. K dolaru koruna zlevnila skoro o dvacetník pod 24 Kč/USD.

Evropská měna vůči dolaru zůstává po čtvrtečním překvapivém kroku švýcarské centrální banky, která zrušila limit pro kurz franku vůči euru, o zhruba 12 procent níže, než kde byla na začátku včerejšího dne. Kurz se pohybuje kolem 1,16 USD/EUR.

Koruna k euru posiluje několik posledních dní. Po zveřejnění údajů o prosincové inflaci oslabila na konci minulého a počátkem tohoto týdne až na 28,50 Kč/EUR, protože investoři se obávali, že by centrální banka mohla chtít posunout cílovou úroveň pro kurz koruny z nynějších 27 korun ke slabším úrovním.

Guvernér České národní banky Miroslav Singer ale v posledních dnech několikrát zopakoval, že centrální banka zatím nemá důvod reagovat.

Dnešní ranní čísla ukázala, že se ceny výrobců propadají rychleji, než se čekalo, upozornil analytik Patria Finance Tomáš Vlk. "Vzhledem k tomu, že jde především o efekt levné ropy a centrální banka ujišťuje, že to není důvod k reakci, nechávají data korunu v klidu," doplnil.

 

Právě se děje

Další zprávy