Soumrak tradiční medicíny v Česku? Unie chystá zpřísnění

Kateřina Vokurková Kateřina Vokurková
20. 1. 2015 15:45
Z evropských trhů mohou zmizet různé exotické bylinné směsi nebo houby tradičních medicín, které využívá například čínská medicína.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Veronika Skálová

Praha - Lidé, kteří k léčbě svých onemocnění nebo třeba jen z preventivních důvodů užívají exotické bylinné směsi nebo houby tradičních medicín, by se k nim už za rok nemuseli legálně dostat.

Evropská unie totiž počínaje rokem 2016 plánuje změnu legislativy, která může řadu těchto plodin dostat na seznam zakázaných.

O chystaném omezení dnes v Praze informovalo sdružení zabývající se tradiční čínskou medicínou v Česku s názvem Československá SinoBiologická společnost.

Sdružení odhaduje, že případné omezení může dotknout až čtvrtiny české populace, která produkty tradičních medicín alespoň nárazově využívá.

Tradice před rokem 1997

Z tuzemských obchodů, respektive z celé Evropské unie, mohou zmizet takové přírodní doplňky stravy, které nemají v Evropě doložitelnou tradici. Podle sdružení může jít o různé bylinné směsi, houby a řasy, které se prodávají také třeba ve "zdravých výživách" nebo lékárnách.

Už podle dřívějšího unijního nařízení - "o potravinách nového typu" z roku 1997 - je možné na území členských států používat konkrétně takové byliny a plodiny, u nichž je prokazatelné, že se na trhu prodávaly minimálně 15 let před tímto rokem. Toto nařízení mělo původně zamezit zejména přístupu geneticky modifikovaných potravin do zemí EU.

Chystaná novela, kterou letos projedná Evropský parlament, může přinést řadu zpřísnění. „Obáváme se, že přinese změny v procesních krocích. Tedy například v tom, jak se bude posuzovat, co je potravina nového typu. Mohou se změnit i definice,“ obává se Karel Šimonovský z Československé SinoBiologické společnosti.

Rozhodne Brusel

Novým definicím tak nemusí odpovídat řada přírodních produktů, které se v rámci čínské nebo indické medicíny v Česku používají. Seznam se může rozšířit také kvůli zákazům v ostatních unijních zemích. „Chystá se centrální přenesení všech pravomocí do Bruselu. Pokud nějaká z členských zemí zakáže určitou bylinu nebo houbu, může se stát, že ji Brusel zakáže celoplošně,“ dodává Šimonovský.

"Podle mých odhadů používá plodiny, které se běžně objevují v čínské nebo indické medicíně, až čtvrtina české populace," odhaduje lékárnice Martina Náhlovská, která se sdružením spolupracuje.

Česko průkopníkem zákazů

Ostatně první takový zákaz už provedli tuzemští zákonodárci. V roce 2013 zakázalo ministerstvo zdravotnictví prodej choroše outkovky pestré, která se používala u pacientů na posílení imunity nebo při rakovinových onemocněních.

Právě u této houby prodejci nebyli schopni doložit požadovanou dobu používání, přestože se v léčbě používala a roste i v tuzemských lesích. České rozhodnutí pak strhlo lavinu zákazů, kdy se preventivně k podobnému kroku rozhodlo také Slovensko, Polsko a Rakousko.

 

Právě se děje

Další zprávy