Konec levných učitelů. Zvyšte platy alespoň o desetinu, naštvanost ve sborovnách stoupá

ČTK ČTK
Aktualizováno 25. 4. 2016 15:27
Průzkum odborářů mezi učiteli v regionech ukázal, že "naštvanost ve sborovnách stoupá". Platy jim rostou méně, než je průměr všech profesí. Školské odbory proto spouští kampaň Konec levných učitelů. Chtějí od roku 2017 zvýšení alespoň o 10 procent. Dlouhodobým cílem pak je dosáhnout na 130 procent průměrné mzdy.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: František Vlček/Economia

Praha - Školské odbory zahájily kampaň Konec levných učitelů. Navazují tím na svůj požadavek minimálně desetiprocentního zvýšení platů pro rok 2017, uvedl dnes předseda Českomoravského odborového svazu pracovníků školství František Dobšík. Konkrétní protestní akce zatím odbory neplánují, počkají na výsledky vyjednávání.

Podle ministra financí a předsedy koaličního hnutí ANO Andreje Babiše si učitelé zvýšení platů zaslouží, přidal by jim pět procent. Bude to záviset na výběru daní.

Platy učitelů a dalších pracovníků škol rostly loni pomaleji než v jiných sektorech tuzemské ekonomiky. Zatímco průměrné hrubé platy v nepodnikatelské sféře se zvýšily o 3,5 procenta na 26 787 korun, pracovníkům škol a školských zařízení rostly platy o 2,2 procenta na 23 579 korun.

Učitelům i nepedagogickým pracovníkům se sice zvýšila tarifní složka platu, ale klesly odměny. Peníze, které školy od státu získaly, totiž nepokryly nárůst počtu pracovníků v souvislosti s nárůstem počtu žáků. Průměrný hrubý plat učitelů byl loni 26 987 korun, nepedagogové, kterých je asi 60 tisíc, si průměrně vydělali 15 188 korun měsíčně.

Jen když vybereme více na daních, říká Babiš

Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) věří tomu, že obdobné problémy letos učitelům nehrozí. Poprvé po deseti letech školy získaly prostředky také na růst počtu žáků, připomněla. Vedle peněz na platy půjde letos do škol také 1,1 miliardy korun na výdaje spojené s vyšším počtem žáků a 600 milionů korun na asistenty pedagoga. "Slibuji si od toho, že letos se nebude opakovat ta loňská situace a že reálně se platy učitelů zvýší o tři procenta," řekla ministryně.

Nároky učitelů považuje za oprávněné. Do vyjednávání o rozpočtu na příští rok proto přišla s požadavkem 13 miliard korun na jejich platy. Ocenila, že ji podpořil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Babiš dnes novinářům řekl, že při vyjednávání o rozpočtu pro něj bude nepřekročitelná míra deficitu 60 miliard korun. "Přijdeme s návrhem, který by navýšil výdajové rámce, ale jen v tom případě, že bychom vybrali více daní," uvedl. Učitelé jsou podle něj profesí, která si zvýšení platů zaslouží. "Musíme se ale domluvit na celém rozpočtu a nemůžeme říci, že tato profese dostane více a ostatní ne," uvedl.

Řadu věcí si platí ze svého

Vedle samotných peněz na platy je podle odborářů potřeba sledovat také poskytnutí dostatku finančních prostředků na školství jako takové. "Pokud kapitola školství nebude posílena, tak bude neustále docházet k tomu, že si řadu věcí platí učitelé ze svého," uvedl Dobšík. Vedle kompenzace vyššího počtu dětí stále učitelé doplácejí i na asistenty pedagoga.

První zpětné vazby z průzkumu mezi učiteli v regionech ukázaly, že "naštvanost ve sborovnách stoupá", uvedla místopředsedkyně školských odborů Markéta Seidlová. Vláda má podle ní poslední možnost ukázat, že její vyjádření, že je školství priorita, nejsou jen frází. "Nebudeme nyní vyhrožovat protestními akcemi. Jsme ve fázi vyjednávání. Zbraně jsou připraveny, ale ještě s nimi neharašíme. Když vyjednávání budou selhávat, jsme připraveni se o to poprat," dodala Seidlová.

Pokud by školské odbory uspěly s požadavkem na desetiprocentní zvýšení učitelských platů, měl by se podle jejich kalkulace průměrný hrubý plat učitele vyšplhat na 29 686 korun. Hypotetický nárůst na 130 procent průměrné mzdy v Česku, což je pomyslná cílová meta odborářů, by nyní znamenal průměrný učitelský plat 34 407 korun.

V mateřských, základních, středních a vyšších odborných školách a konzervatořích podle statistik ministerstva školství aktuálně působí více než 153 000 učitelů. V přepočtu jde o více než 130 000 plných úvazků. Čeští učitelé jsou svými výdělky trvale výrazně pod průměrem států Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD).

Lépe jsou na tom i Poláci

V přepočtu podle cenové úrovně v jednotlivých zemích, což OECD dělá v zájmu objektivity srovnání, byly podle posledních statistik OECD z roku 2013 průměrné hrubé platy českých učitelů na prvním stupni základních škol podle tehdejšího kurzu dolaru 34 900 korun měsíčně. Na druhém stupni brali učitelé 34 800 korun, zatímco středoškolští pedagogové 37 400 korun.

Průměr 24 hodnocených zemí OECD přitom činil od 67 000 do 77 500 korun měsíčně. Ze sousedních států na tom byli nejlépe učitelé v Německu, lépe než v ČR na tom byli i učitelé v Polsku. Méně než čeští učitelé brali ze sousedních zemí pouze jejich slovenští kolegové.

Jen promile dětí reaguje na neustálé srovnávání pozitivně, nejčastější je rezignace, navíc to vede ke zhoršení vztahů ve škole, říká Jana Nováčková | Video: Martin Veselovský
 

Právě se děje

Další zprávy