Konec levného ubytování? Hoteliéři chtějí omezit Airbnb, varují i před teroristy

Tereza Holanová Tereza Holanová
2. 12. 2015 7:03
Čeští hoteliéři chtějí, aby "soukromí hostitelé" - služby jako Airbnb - měli stejné povinnosti jako oni. Jde hlavně o hygienické a požární předpisy, ale také placení daní a hlášení hostů. Rozmach levného sdíleného bydlení prý připravuje tradiční hotely a penziony o zákazníky. Mluvčí Airbnb je ale přesvědčen, že Airbnb nikoho nelikviduje.
Cestování. Ilustrační foto
Cestování. Ilustrační foto | Foto: Thinkstock

Praha - Pokud pojedu zase někdy do Prahy, zůstanu tady hlavně proto, že cena je vážně férová, chválí si na internetu Stefan z Düsseldorfu svoji říjnovou návštěvu české metropole. Za jednu noc na pražském Smíchově dal 409 korun a kromě ceny kvitoval i čistý a útulný pokoj a „naprosto vstřícného“ hostitele.

S podobně levným cestováním by ale mohl být konec. Německý turista si pronajal jeden ze stovek pokojů, které Pražané nabízejí na internetu. Právě to se snaží čeští hoteliéři omezit a žádají, aby hostitelé měli stejné povinnosti jako oni, což by je donutilo vybírat od klientů více než teď. Jde hlavně o hygienické a požární předpisy, ale také placení daní a hlášení hostů.

Nejvíce se tuzemští hoteliéři ohrazují proti americké společnosti Airbnb, která tyto pobyty zprostředkovává a kterou využívají miliony cestovatelů z celého světa, včetně Česka.

O problému „sdílené ekonomiky“ by měli zástupci ministerstva pro místní rozvoj jednat na dnešním zasedání tripartity.

Stát neví o cizincích

Jedním z důvodů, proč sdílené bydlení potřebuje regulovat, je podle hoteliérů bezpečnost. Internetoví pronajímatelé na rozdíl od provozovatelů hotelů či ubytoven nikomu nehlásí, koho si berou domů.

„Stát tudíž nemá informace, zda v těchto prostorách přechodně nepobývají například rizikové osoby, což je v době teroristických útoků aktuální problém,“ upozorňuje mluvčí Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Irena Vlčková. Hotely a další oficiální ubytovací zařízení musí vést knihy hostů a pravidelně provádět jejich hlášení.

Chceme stejné podmínky

Kromě bezpečnostních rizik si hoteliéři po celém světě stěžují i na další věc – levné sdílené bydlení je připravuje o zákazníky.

Každý desetiprocentní nárůst poptávky na Airbnb vede k poklesu měsíčních tržeb za pokoj o 0,35 procenta, spočítala na jaře Bostonská univerzita. Z této studie zároveň vyplývá, že od nástupu Airbnb v roce 2008 se tržby hoteliérů snížily o 8 až 10 procent.

„Je to naprosto nekalá konkurence,“ říká prezident Asociace hotelů a restaurací ČR Václav Stárek. Většina osob, které pronajímají pokoje, byty či domy, podle něj neplatí daně ani místní poplatky, takže mohou nabízet i levnější služby.

Podle průzkumu asociace růst nabídky ubytování v soukromí pociťuje 68 procent hoteliérů v Česku. A až čtvrtina turistů, kteří tady přenocují, využívá sdílené bydlení. „Nechceme tuto konkurenci smáznout, ale žádáme, aby pro ni platily stejné podmínky jako pro nás,“ zdůrazňuje Stárek.

Mluvčí Airbnb Nick Papas je ale přesvědčen, že Airbnb nikoho nelikviduje. „Celé to je založené jen na falešném předpokladu, že by naši hosté jinak bydleli v hotelích,“ reagoval na říjnovou zprávu serveru Hotel News Now, podle níž hoteliéři v New Yorku přišli za rok kvůli Airbnb o 2,1 miliardy dolarů. „Bez Airbnb by řada z nich vůbec New York navštívila nebo by svou cestu zkrátila,“ tvrdí. Airbnb na svém webu upozorňuje hostitele, že musí v Evropské unii vybírat DPH.

Také ministerstvo pro místní rozvoj ale v materiálu pro tripartitu uvádí, že sdílené služby vytváří potenciál pro vznik šedé ekonomiky.

 

Právě se děje

Další zprávy