Nejen OKD. Kompenzace dostanou i propuštění horníci z dalších dolů, rozhodla vláda

ČTK ČTK
5. 10. 2016 12:27
Kompenzace pro propuštěné havíře, kteří pracují na povrchu, má být nižší, než se původně uvažovalo. Měsíčně by dostávali 5300 korun. Šanci by měli třeba pracovníci hnědouhelného dolu ČSA, zaměstnanců uranových dolů v Dolní Rožínce nebo firmy Slezská důlní díla. Horníci propuštění z OKD dostanou - na základě dřívějšího rozhodnutí vlády - vyšší částky.
Ilustrační snímek z dolu ČSA
Ilustrační snímek z dolu ČSA | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Vláda schválila kompenzace pro propuštěné horníky z dalších dolů v Česku. Informoval o tom ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD). Havíři pracující na povrchu ovšem budou mít méně než horníci z OKD. Těm vláda kompenzace schválila už dříve.

Výše navrhované kompenzace pro propuštěné havíře, kteří pracují na povrchu, má být nižší, než se původně uvažovalo. Měsíčně jim má být vyplaceno 5300 korun namísto uvažovaných 7000 korun.

Výplata kompenzací by se týkala mimo jiné pracovníků hnědouhelného dolu ČSA, zaměstnanců uranových dolů v Dolní Rožínce nebo firmy Slezská důlní díla, která se v minulosti vydělila z OKD.

Z materiálu vyplývá, že horníci propuštění z hlubinných dolů mají měsíčně dostat 8000 korun. Výplata příspěvku má trvat maximálně pět let. Podle návrhu mají do roku 2018 činit celkové náklady na kompenzace asi 200 milionů korun, do roku 2023 pak zhruba 650 milionů korun.

Odložené rozhodnutí

Na konci července ministři rozhodnutí o kompenzacích odložili. Proti se tehdy postavilo hnutí ANO, pro byla naopak ČSSD. Lidovci se k návrhu stavěli rezervovaně. Nyní ale zřejmě došlo k dohodě mezi ČSSD a KDU-ČSL.

V průvodním dopise, kde jsou popsány změny proti původnímu návrhu, totiž ministerstvo průmyslu a obchodu uvádí, že nové znění reaguje na dohodu zástupců odborových svazů a premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) právě se zástupci KDU-ČSL. Lidovci měli na základě zmíněné úpravy přislíbit podporu při schvalování návrhu nařízení.

Příspěvek má být hrazen ze státního rozpočtu, kapitoly ministerstva průmyslu a obchodu prostřednictvím státních podniků Diamo a Palivový kombinát Ústí.

Horníci z OKD dostanou víc

Již v květnu vláda schválila příspěvky pro propuštěné zaměstnance černouhelné OKD, která je v úpadku. Zaměstnanci, které OKD propustí a u kterých převažovala práce na povrchu, dostanou 7000 korun za měsíc, a ti, u kterých převažovala práce v podzemí, dostanou 8000 korun měsíčně.

Příspěvek pro horníky z OKD se má vyplácet po omezenou dobu, a to v rozmezí od tří měsíců do maximálně pěti let, vždy podle odpracované doby a věku zaměstnance. Se stejným časovým rozmezím počítá i dnes schválený návrh.

Seznam firem, na které se kompenzace vztahují

  • Severní energetická
  • Sev.en WT
  • Coal Services
  • Czech Coal Power
  • KSK - BELT
  • Slovácké strojírny - závod 05
  • Důl Kohinoor
  • Diamo, státní podnik, odštěpný závod Geam
  • Slezská důlní díla
  • OKD, HBZS

Aktuální návrh počítá s tím, že by se výplata kompenzací pro horníky týkala například i hnědouhelného dolu ČSA, u kterého loni vláda zachovala limity těžby. Podle provozovatele dolu, firmy Severní energetická, kterou ovládá miliardář Pavel Tykač, rozhodnutí vlády znamená postupný útlum těžby, který se dotkne víc než tisíce lidí. Kompenzace by se zde podle dřívějších informací mohla týkat asi 1900 lidí.

Podle předkládaného návrhu by se výplata kompenzací týkala mj. také zaměstnanců uranových dolů v Dolní Rožínce, pracovníků báňské záchranné služby, která patří pod černouhelnou OKD, a firmy Slezská důlní díla, jež se v minulosti z OKD vydělila.

 

Právě se děje

Další zprávy