Komerční bance vzrostl čistý zisk na 9,7 miliardy korun

ČTK ČTK
Aktualizováno 6. 11. 2014 11:40
Provozní náklady klesly meziročně o procento na 9,6 miliardy korun, vzrostly vklady klientů a poskytnuté úvěry.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Komerční bance vzrostl čistý zisk za tři čtvrtletí meziročně o procento na 9,7 miliardy korun. Jde o konsolidovaný výsledek, který dnes banka zveřejnila. Provozní náklady klesly meziročně o procento na 9,6 miliardy korun, vzrostly vklady klientů a poskytnuté úvěry.

"I v letních měsících pokračoval růst českého hospodářství a je dobrá šance, že pozitivní ekonomický trend bude pokračovat, přestože vnímáme rizika hospodářského zpomalení v eurozóně a z vývoje na Ukrajině," komentoval výsledky generální ředitel Komerční banky Albert Le Dirac’h.

Podniky podle něj mají chuť investovat a financovat svůj růst pomocí úvěrů, zatímco občané zůstávají spíše opatrní. V následujícím období chce banka investovat do rozvoje dostupnosti a spolehlivosti služeb.

"S čistým čtvrtletním ziskem 3,268 miliardy korun KB překonala očekávání trhu a zvláště potěšující je skutečnost, že dosáhla meziročního zvýšení čistého zisku, když se všeobecně počítalo s poklesem," uvedl analytik BH Securities Petr Hlinomaz.

Úspěchu bylo dosaženo nízkými náklady na tvorbu rezerv a opravných položek na špatné úvěry. Podle Hlinomaze to značí, že KB se cítí bezpečně ohledně kvality poskytnutých úvěrů, což je v souladu s dobrým kapitálovým vybavením banky a s úvahami o zvýšení dividendy.

O pět procent méně z poplatků

Vklady klientů stouply za devět měsíců meziročně o 12 procent na 662,8 miliardy korun. Výše úvěrů poskytnutých zákazníkům se zvýšila o čtyři procenta na téměř 495 miliard korun.

Konsolidované výnosy skupiny KB klesly o 1,8 procenta na 22,9 miliardy korun. I přes pokračující pokles úrokových sazeb vzrostly bance úrokové výnosy téměř o procento. Výnosy z poplatků a provizí klesly o pět procent v důsledku rostoucího počtu klientů využívajících věrnostní program.

Celkové provozní výnosy klesly o 1,8 procenta na 22,9 miliardy Kč. Provozní náklady se snížily o procento na 9,58 miliardy Kč. Z toho personální náklady stouply o 0,7 procenta na 5,1 miliardy Kč, průměrný počet zaměstnanců klesl o procento na 8533.

Finanční ředitel banky Libor Löfler očekává na konci roku meziroční pokles tržeb o dvě procenta, výhled pro letošní rok se podle něj nemění. Podíl na zisku pro výplatu dividendy by mohl v příštím roce stoupnout ze současných 60 až 70 procent na 70 až sto procent, dodal.

Většinovým vlastníkem KB je francouzská Société Générale. Na pražské burze se ve středu akcie banky obchodovaly okolo 4690 korun za akcii, dnes před 11:00 posílily o více než dvě procenta a přiblížily se hranici 4800 Kč na akcii.

 

Právě se děje

Další zprávy