Komerční bance navzdory očekáváním klesl zisk na 12,8 miliardy korun, má ale více klientů

Olga Skalková Olga Skalková
11. 2. 2016 8:25
Komerční banka vydělala loni 12,8 miliardy korun. Do hospodaření banky se promítlo oživení české ekonomiky. Bance vzrostl počet klientů o 21 tisíc.
Foto: Jan Langer

Praha - Komerční bance (KB) klesl loni čistý zisk meziročně o 1,5 procenta na 12,8 miliardy korun. V roce 2014 dosáhla zisku 12,99 miliardy korun.

Analytici v týdnu očekávali, že banka zvýší čistý zisk na 13,1 až 13,2 miliardy korun. "Celkově by banka měla prezentovat tradičně solidní výsledky, do kterých se bude stále více promítat oživení české ekonomiky a pokračující rychlý růst úvěrů," odhadoval analytik J&T Banky Milan Lávička.

Třetí největší tuzemská banka zaznamenala nárůst úvěrů o 6,8 procenta na 548,2 miliardy korun. Počet jejích klientů se zvýšil o více než 21 tisíc na celkem 1,647 milionu.

Vedení banky uvedlo, že stabilní výnosy KB dosáhla díky rostoucímu objemu obchodů, které kompenzovaly celkový pokles marží. Běžné provozní náklady se snížily o 0,3 procenta. Celkové provozní náklady vzrostly o 2,9 procenta v důsledku jednorázového vlivu přecenění části portfolia nemovitostí. Náklady rizika se snížily o 17,1 procenta, což odráží dobrou kvalitu úvěrového portfolia.

"Splnili jsme naše cíle pro rok 2015 v prostředí, kde pozitivní vliv solidního růstu vyvažovaly extrémně nízké úrokové sazby a intenzivní konkurence. Zároveň jsme řadou projektů a iniciativ vylepšili naše kapacity pro poskytování spolehlivých, bezpečných a konkurenceschopných finančních služeb prostřednictvím digitálních kanálů. I přes tuto transformaci náš základní cíl zůstává nezměněn: rozvíjet dlouhodobě vzájemně prospěšné vztahy s klienty v multikanálovém modelu univerzálního bankovnictví," komentoval výsledky Albert Le Dirac’h, předseda představenstva a generální ředitel Komerční banky.

Představenstvo má v úmyslu zachovat zvýšenou úroveň výplatního poměru 80-100 procent konsolidovaného čistého zisku také v letošním roce. Tato úroveň se podle něj však může změnit pod vlivem vnějších faktorů.

V souladu s již dříve oznámeným úmyslem vyplácet dividendu na zvýšené úrovni výplatního poměru 80-100 procent konsolidovaného čistého zisku za roky 2014-2016 se rozhodlo představenstvo Komerční banky navrhnout dozorčí radě výplatu dividendy ve výši 11 783 milionů korun. Tato částka představuje 310 korun na jednu akcii KB a výplatní poměr 92,4 procenta z konsolidovaného čistého zisku připadajícího akcionářům. Odpovídající hrubý dividendový výnos ve vztahu k zavíracímu kurzu akcií KB na konci roku 2015 činí 6,3 procenta. Hlavním majitelem banky je francouzská Société Générale s podílem 60,4 procent.

 

Právě se děje

Další zprávy