Komárkova MND získá zákazníky Elektrárny Chvaletice

ČTK ČTK
Aktualizováno 16. 6. 2014 12:46
Elektrárna se bude soustředit na výrobu a velkoobchod s elektřinou. Po několika letech tak opouští přímou dodávku elektřiny koncovým odběratelům.
Elektrárna Chvaletice
Elektrárna Chvaletice | Foto: Aktuálně.cz

Chvaletice - Společnost Moravské naftové doly (MND) bude od července postupně přebírat portfolio zákazníků Elektrárny Chvaletice ze skupiny Severní energetická. Firma ze skupiny KKCG miliardáře Karla Komárka se s elektrárnou dohodla na strategické spolupráci.

Elektrárna se bude soustředit na výrobu a velkoobchod s elektřinou. Po několika letech tak opouští přímou dodávku elektřiny koncovým odběratelům.

Stovky velkých zákazníků

Skupina MND přebírá několik stovek velkých zákazníků s celkovou spotřebou na rok 2015 kolem jedné terawatthodniny (TWh). Přebírá veškerá práva a povinnosti vůči všem zákazníkům.

"Z pohledu zákazníka tak nedochází k jakýmkoli změnám, pouze ke změně právního subjektu, který jim energii bude za neměnných podmínek nadále dodávat," říká obchodní ředitel MND Ludvík Baleka.

"Tímto rozhodnutím nebude narušena kontinuita dodávek našim zákazníkům. Dohodli jsme se totiž s MND, že postupně převezme obsluhu našich současných odběratelů. Elektrárna Chvaletice poskytne k tomuto převzetí odbornou pomoc a stane se hlavním poskytovatelem elektřiny pro MND," dodává generální ředitel Elektrárny Chvaletice Luboš Pavlas.

Dodal, že nákup Elektrárny Chvaletice a její spojení s hnědouhelným lomem Československá armáda na Mostecku přinesl skupině Severní energetická nový rozměr. "Jednou z příležitostí, kterou vidíme, je koncentrovat se více na výrobu elektřiny a obchodování na velkoobchodním trhu," říká Pavlas.

Přímo od zdroje

Podle obchodního ředitele MND Ludvíka Baleky je partnerství s elektrárnou v souladu se strategií rozvoje MND. "Naplňujeme tím ambici stát se energetickou firmou schopnou nabídnout výhodně svým zákazníků přímo ze zdroje nejen plyn, ale i elektřinu. Během několika let se chceme stát jedním z největších dodavatelů plynu a elektřiny českým domácnostem," upřesňuje Baleka. MND od začátku letošního roku nabízí plyn z vlastní těžby napřímo českým domácnostem a od května rozšířila svoji nabídku o dodávku elektřiny.

Skupina MND je největší českou společností zaměřující se na aktivity spojené s průzkumem a těžbou ropy a zemního plynu, vrtnou a servisní činností a také na skladování a obchodování se zemním plynem. Kromě ČR působí v dalších regionech Evropy, Středního a Blízkého východu a v zemích bývalého Sovětského svazu. Těžbu provádí na těžebních licencích v České republice, Gruzii a na Ukrajině.

Severní energetická, původně Litvínovská uhelná, se vloni vyčlenila ze skupiny Czech Coal a stala se novým samostatným subjektem na energetickém trhu. Je správcem největšího hnědouhelného ložiska v ČR, lomu ČSA, se zásobami 750 milionů tun hnědého uhlí.

Elektrárna Chvaletice je nejmladší hnědouhelná elektrárna s instalovaným výkonem 4 x 200 MW a dosažitelnou dodávkou elektřiny přesahující čtyři TWh ročně. ČEZ elektrárnu prodal za 4,12 miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy