Kolik stojí MHD? Praha srazila cenu, patří teď mezi levnější

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
1. 7. 2015 7:02
Ve kterých krajských městech se jezdí nejlevněji a která jsou naopak výrazně dražší? Zjistíte v grafice.

Praha zlevnila roční jízdné o tisícovku. Kde je nejdražší?

Foto: Thinkstock

Praha od 1. července zlevnila roční jízdné na veřejnou dopravu na 3650 korun, to je o 1100 korun méně než doposud. Od tohoto kroku si vedení hlavního města slibuje více cestujících v hromadné dopravě a naopak méně přetíženou automobilovou dopravu. Opozice ho ale označuje za populistický.

Praha má od července díky tomuto kroku v absolutních číslech páté nejlevnější roční jízdné (týká se obyčejného jízdného pro dospělého v základním pásmu) z 12 krajských měst. Levnější je pouze v Karlových Varech, Olomouci, Hradci Králové a Českých Budějovicích. Naopak nejdražší roční jízdné má Liberec s 5520 korunami. Zlín roční jízdné nemá.

K 29. červnu lidé nakoupili celkem 10 785 těchto zlevněných ročních kuponů, řekl Aktuálně.cz tiskový mluvčí Dopravního podniku hl. m. Prahy (DPP) Jiří Štábl. Jejich předprodej pro kartu opencard byl zahájen v polovině června, v papírové podobě jsou kupony k dostání od července.

"Tato čísla jsou velmi dobrá. Jako správný krok se ukázalo, že se podařilo prodej zlevněných kuponů spustit již s předstihem. Jsem přesvědčen, že bude majitelů ročních kuponů stále přibývat," řekl náměstek primátorky a radní pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD).

Kritici ovšem označují zlevnění za populistické gesto, které bude Prahu stát minimálně 400 milionů korun. "Snížení ceny ročního jízdného se na první pohled může zdát jako pozitivní krok, který ušetří peněženky Pražanů. Nicméně, skutečnost je taková, že tento výpadek financí Pražané stejně zaplatí jinde," uvedla radní pro Prahu 2 Alexandra Udženija (ODS).

Na dalších obrazovkách jsou krajská města seřazena podle ceny základního ročního jízdného od nejlevnějšího po nejdražší.

 

Právě se děje

Další zprávy