PPF je těsně před koupí televize Nova od Američanů. Rozhodne Kellner

Ekonomika Ekonomika
Aktualizováno 17. 10. 2019 15:54
Mediální společnost Central European Media Enterprises, která v Česku vlastní televizi Nova, byla na prodej už delší dobu. Společnost v březnu oznámila, že zahájila přezkum svých strategických možností, včetně prodeje. Podle informací Aktuálně.cz a Hospodářských novin rozhodování o prodeji přešlo do "horké fáze". K dohodě by mohlo dojít během několika dnů, chybí už jen podpis majitele.
Petr Kellner
Petr Kellner | Foto: Aktuálně.cz

Podle zdrojů HN bude rozhodnutí, zda se obě strany dohodly, oznámeno během nadcházejících dnů. PPF na dotaz médií uvedla, že svoje investiční plány zatím nekomentuje. 

Jednání o prodeji bylo zmíněno ze strany Central European Media Enterprises (CME) během živě přenášeného konferenčního hovoru s investory, který se uskutečnil ve čtvrtek odpoledne, v den zveřejnění hospodářských výsledků firmy.

CME kvůli tomu už vytvořila speciální výbor složený z nezávislých ředitelů, který jednotlivé strategie hodnotí. Michael del Nin řekl na telefonické konferenci s analytiky a investory, že analýza strategie je v běhu, ale průběh zatím firma nebude nijak komentovat. 

Všechny možnosti jsou tak do poslední chvíle otevřené, transakce má podle informací Aktuálně.cz svá rizika, která PPF dosud zvažovala.

Server Hlídacípes.org v září informoval, že PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera zůstala z původní trojice zájemců o koupi CME jediná. Cena, kterou Američané za CME požadují, se má podle serveru pohybovat kolem 47 miliard korun. CME sdružuje 30 televizních stanic ve střední a východní Evropě.

Částka 47 miliard by podle webu Hlídacípes.org odpovídala zhruba desetinásobku EBITDA (zisk před zdaněním, úroky a odpisy) CME.

CME ve čtvrtek zároveň oznámila, že jí ve třetím čtvrtletí stoupl provozní zisk před odpisy a amortizací (OIBDA) o 16 procent na 41,4 milionu USD (964,1 milionu Kč). V Česku zisk vzrostl o 13,8 procenta na 17,5 milionu dolarů (407,6 milionu Kč), oznámila společnost.

Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali OIBDA 39,2 milionu USD. Při konstantních směnných kurzech se zisk zvýšil o 23,2 procenta.

Čisté výnosy ve čtvrtletí stouply o 1,3 procenta na 138,9 milionu USD (3,2 miliardy Kč), bez zahrnutí kurzových výkyvů se zvýšily o 7,3 procenta. Příjmy z reklamy klesly o tři procenta, při konstantních směnných kurzech však vzrostly o čtyři procenta.

"Míříme do posledního čtvrtletí 2019 s další sadou vynikajících výsledků, které zlepšují náš výhled, což nás vedlo ke zvýšení našeho výhledu OIBDA, potřetí v letošním roce," uvedl v prohlášení Michael Del Nin, jeden z generálních ředitelů CME.

Dodal, že firmě se daří generovat hotovost, což jí umožňuje splácet dluh. Za poslední dva roky se tak CME podařilo splatit více než půl miliardy dolarů z dluhu.

Druhý generální ředitel Christoph Mainusch dodal, že začátek podzimní sezony byl velmi úspěšný. Firmě se ve čtvrtletí podařilo zvýšit podíl diváků v hlavním čase ve všech zemích, ve kterých působí, a zvýšit náskok před nejbližším konkurentem ve třech zemích. Firma také zvýšila podíl na trhu s televizní reklamou ve čtyřech zemích, v čele s Českem.

Čisté výnosy v tuzemsku ve třetím čtvrtletí stouply o tři procenta na 46,9 milionu USD. Bez zahrnutí vlivu změn směnných kurzů se zvýšily o 8,9 procenta a OIBDA o 21 procent.

Součástí CME v Česku je společnost CET 21, která je držitelem licencí na vysílání televizních stanic Nova, Nova Cinema, Nova Sport, Nova 2, Nova Action, Nova Gold a Nova International.

CME kromě Česka působí také v Bulharsku, Rumunsku, na Slovensku a ve Slovinsku. Vedle Česka zisk OIBDA vzrostl ve třetím čtvrtletí i ve všech dalších zemích, vyjma Bulharska, kde klesl o 45,8 procenta. Výnosy při konstantních směnných kurzech stouply ve všech zemích, při aktuálních směnných kurzech však klesly v Bulharsku a v Rumunsku.

 

Právě se děje

Další zprávy