Kde žijí nejšťastnější lidé? V novém žebříčku Česko předstihlo Francii i Itálii

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
17. 3. 2016 12:43
Columbijská univerzita vypracovala pro OSN porovnání 157 států na základě takzvaného indexu štěstí.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

New York - Nejšťastnější zemí světa je podle nové studie Dánsko. Na opačném konci žebříčku jsou naopak Burundi, Sýrie a Togo. Česko skončilo v pořadí 157 států na 27. místě a předstihlo tak například Francii, Itálii či Japonsko. Od roku 2013 si polepšilo celkem o 12 příček.

Zprávu o štěstí ve světě vypracovává na zakázku OSN Columbijská univerzita v New Yorku a jednotlivé země hodnotí na základě takzvaného indexu štěstí. Ten tvoří faktory jako například hrubý domácí produkt na obyvatele, délka života, korupce, dostupnost zdravotní péče, svoboda se rozhodovat, štědrost spoluobčanů či bezpečnost.

Pořadí Země
1. Dánsko
2. Švýcarsko
3. Island
4. Norsko
5. Finsko
6. Kanada
7. Nizozemsko
8. Nový Zéland
9. Austrálie
10. Švédsko
...
23. Velká Británie
26. Argentina
27. Česká republika
32. Francie
45. Slovensko
50. Itálie
53. Japonsko
56. Rusko
...
156. Sýrie
157. Burundi

Zdroj: World Happiness Report 2016

Zpráva ale zdůrazňuje, že i když většina nejšťastnějších zemí patří také k nejbohatším, samotný příjem není tak důležitým faktorem štěstí jako osobní svoboda a podpora společnosti.

Země v první desítce hodnocení mají index vyšší než 7 a kromě Dánska se do ní dostaly i další skandinávské státy jako třetí Island, čtvrté Norsko, páté Finsko či desáté Švédsko. Na druhém místě figuruje Švýcarsko, šestá je Kanada a sedmou až devátou příčku zaujaly Nizozemsko, Nový Zéland a Austrálie.

Česká republika je s indexem 6,6 na 27. místě, daleko před sousedním Slovenskem na 45. místě (index 6) či Polskem na 58. místě (index 5,8).

"Neměli bychom se zaměřovat jen na úzce definovaný přístup (k měření spokojenosti) založený na ekonomickém růstu, ale prosazovat spíše společnosti, které jsou nejen bohaté, ale i spravedlivé a ekologicky udržitelné," uvedl Jeffrey Sachs z Kolumbijské univerzity, jeden ze spoluautorů studie.

Zatímco v 70 ze sledovaných států včetně ČR se nyní naměřený index štěstí ve srovnání s lety 2005 až 2007 zvýšil, jsou i země, které v posledních letech v žebříčku štěstí výrazně klesly. Největší propad zaznamenalo ekonomickou krizí zmítané Řecko (nyní na 99. místě), sestup ale zažily i další jihoevropské státy Itálie a Španělsko. Index štěstí výrazně poklesl i v Egyptě, Saúdské Arábii, ve Venezuele či na Ukrajině.

 

Právě se děje

Další zprávy