Kaufland platí statisíce. Za nepravdivé české vlajky a kakao

Tomáš Fránek
15. 8. 2014 12:10
Kaufland u krajských soudů rozporoval pokuty od Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Násobný růst pokut bude nyní řešit Nejvyšší správní soud.
Foto: Jan Rasch/Economia

Brno – Největšímu maloobchodnímu řetězci na českém trhu, společnosti Kaufland, potvrdily soudy vysoké pokuty za prodej falešného kakaa z Polska i nepravdivé označování výrobků ze zahraničí českými vlaječkami.

Kaufland u těchto případů jako první obchodník v Česku navíc neuspěl s argumentem, že zpřísnění a až trojnásobné zvýšení pokut, ke kterému sáhly kontrolní úřady loni, porušuje práva prodejců.

Kaufland totiž dostal od Státní zemědělské a potravinářské inspekce pokuty ve výši 301 000 a 400 000 za nepravdivé označování ovoce a zeleniny jako výrobků pocházejících z Česka a také za prodej nahnilého a nekvalitního zboží v hypermarketech na jihu Čech.

Podle Kauflandu jde o nepřiměřené pokuty, které jsou výrazně vyšší, než byly sankce v předchozích letech. "V roce 2012 byly inspekcí ukládány pokuty v částkách kolem 100 000 korun a jenom ve výjimečných a závažných případech. Zvýšením pokut tak bylo porušeno právo Kauflandu, aby s ním bylo zacházeno podobně jako v předchozích letech," uvedl právní zástupce firmy Igor Kremla.

Podle Krajského soudu v Českých Budějovicích je ale výše pokut přiměřená. "V případě bezpečnosti a jakosti potravin se jednalo o závady zásadní a v případě chybného označování původu potravin šlo o několikanásobné porušení. Výši uložené sankce soud nepovažuje za nepřiměřenou," rozhodl senát soudu vedený soudkyní Věrou Balejovou.

O vlajkách bude ještě rozhodovat správní soud

Kaufland, který u části zeleniny a ovoce v jihočeských obchodech nepravdivě uváděl, že jsou z České republiky, také argumentoval tím, že pro lidi v obchodech není nejdůležitější informací to, odkud potraviny pochází. Mnohem víc se zaměřují na cenu potravin.

"Informace o upřednostňování původu potravin jsou hypotetický závěr, pro který nejsou žádné důkazy," uvedl právní zástupce Kauflandu Kremla.

Soud ale rozhodl, že označování potravin nepravdivým údajem o zemi původu navíc zesílené využitím českých vlajek přímo u regálů je závažné klamání spotřebitelů.

"Pokuta byla uložena při naplnění všech předpokladů zákonem předepsaných a uložení nelze považovat za nezákonné," rozhodl senát českobudějovického krajského soudu. Kaufland proti tomuto rozhodnutí poslal stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu.

Místo kakaa drcené slupky

Řetězec neuspěl u soudu ani se žalobou na pokutu ve výši 80 tisíc korun, kterou dostal za prodej falšovaného polského kakaa. Inspekce řetězci jako výhradnímu dovozci kakaa Grande prokázala, že kakaový prášek, který na obale deklaroval sto procent kakaa, ho obsahoval maximálně 80 procent. Další test navíc ukázal, že chybějící kakao výrobce nahradil dřevitou hmotou z drcených kakaových slupek.

Celkem se na prodejny Kauflandu dostalo přes 55 tisíc kusů, po zjištění o falšování řetězec z prodejen stáhl 37 tisíc kusů. Inspekce Kauflandu nařídila zaplatit pokutu ve výši 80 tisíc korun. Na výši sankce měl vliv i výpočet, podle kterého si průměrný spotřebitel koupí jedno až dvě balení kakaa, a mohlo tak dojít ke klamání velkého počtu lidí.

To se ale Kaufland snažil zpochybnit u Krajského soudu v Plzni. Podle řetězce neexistují žádné důkazy, které by takové tvrzení potvrzovaly. Řetězec se navíc bránil tím, že byl jenom prodejcem výrobku, a za jeho obsah tak neodpovídá. A proto je pokuta nepřiměřená.

Senát soudu vedený soudcem Petrem Kuchynkou potvrdil, že výpočet o počtu kusů kakaa, které si lidé v obchodech koupí, je v pořádku. A pokuta ve výši 80 tisíc korun u falšovaného výrobku, který nebyl zdravotně závadný, není nepřiměřená.

"Osmdesátitisícová pokuta představuje v poměru ke skutečně prodanému kakau 4,50 korun za 1 kus a v poměru k celkovému objemu dodaného kakaa dokonce jen 1,44 korun za 1 kus," rozhodl soud.

Nejvíce pokutované bylo Tesco

Loni se pokuty pro obchodníky zdvojnásobily. Nejvyšší pokuty od Státní zemědělské a potravinářské inspekce loni dostal obchodní řetězec Tesco Stores. Za desítky případů porušení zákona měl v součtu zaplatit 8,33 milionu korun na pokutách, z nichž nejvyšší byla za prodej neoznačeného koňského masa.

Na druhém místě podle výše uložených pokut skončil právě řetězec Kaufland, v součtu šlo o pokuty ve výši 6,05 milionu korun. Nejvýrazněji jej inspekce potrestala za prodlužování data spotřeby na sýrech a výskyt hlodavců v prodejně.

Třetí nejvyšší sankce dostala společnost Ahold provozující řetězec Albert – celkově téměř 4,33 milionu korun.

Máte rádi zpravodajský on-line deník Aktuálně.cz? Nominujte nás v anketě českého internetu Křišťálová lupa. Hlasovat můžete zde. Za Váš hlas děkujeme!

 

Právě se děje

Další zprávy