Kapsch zabezpečí stovky kilometrů trati za téměř miliardu

ČTK ČTK
25. 5. 2014 11:20
Systém umožňuje komunikovat prostřednictvím vozidlové radiostanice se zabezpečovacím zařízením v jednotlivých zemích.
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Společnost Kapsch v následujících dvou letech vybaví přes 300 kilometrů kolejí v Česku mobilním zabezpečovacím systémem GSM - R za 940 milionů korun.

Tuzemská pobočka rakouské firmy zvítězila ve dvou největších tendrech na zabezpečení trati z Kolína do Havlíčkova Brodu a Brna, a rovněž na trase z Berouna do Prahy a Benešova. Obě zakázky by měly být hotové nejpozději v květnu 2016, řekl ČTK mluvčí firmy David Šimoník.

Systém GSM - R umožňuje v rámci celé Evropy komunikovat prostřednictvím vozidlové radiostanice se zabezpečovacím zařízením v jednotlivých zemích.

Pokrytí hlavních koridorů

Spolu s jednotným signalizačním zařízením ECTS (European Train Control System) tvoří jeden ze základních pilířů propojování společného evropského trhu železniční dopravy a je technologickou podmínkou pro to, aby unijní dopravci mohli podnikat i na železnicích v jiných zemích Evropské unie.

Kapsch je také dodavatel elektronického mýtného systému.
Kapsch je také dodavatel elektronického mýtného systému. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Jednotným evropským zabezpečovacím systémem bylo ke konci loňského roku pokryto přes 1100 kilometrů trati na prvním a části třetího železničního koridoru.

Počítá se s pokrytím všech čtyř železničních koridorů a některých dalších významných železničních tratí, jako je zmíněné jižní spojení Prahy a Brna přes Havlíčkův Brod či trasy z Ústí nad Labem a Chebu.

V Česku je společnost Kapsch známá především jako dodavatel elektronického mýtného systému, jehož prostřednictvím na dálnicích, rychlostních silnicích a části sítě silnic prvních tříd platí vozidla těžší než 3,5 tuny. Současná desetiletá smlouva na provoz vyprší v roce 2016.

 

Právě se děje

Další zprávy