Kampelička WPB definitivně končí, ČNB jí vzala licenci

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
Aktualizováno 25. 6. 2014 8:50
Česká národní banka zamítla rozklad WPB Capital.
Foto: WPB.cz

Praha - Záložna WPB Capital, loni čtvrtá největší kampelička, definitivně končí. Česká národní banka zamítla rozklad WPB proti odejmutí povolení působit jako družstevní záložna z dubna letošního roku.

Dnešním dnem jí ČNB pravomocně odejmula licenci. Záložna smí nyní provozovat pouze činnosti, které jsou nezbytné k vypořádání jejích pohledávek a závazků.

„Důvodem odejmutí licence bylo umělé navyšování kapitálu WPB Capital z peněžních prostředků družstevní záložny poskytnutých formou úvěrů, nabývání nedovolených typů cenných papírů a obcházení limitu angažovanosti,“ říká  Marek Petruš, mluvčí ČNB.

Vše se podle zjištění ČNB dělo přes síť účelově založených obchodních společností, kterou WPB Capital využívala. ČNB nyní podá návrh na jmenování likvidátora záložny, kterého následně jmenuje soud.

Česká televize dále uvedla, že policie v minulých dnech obvinila 17 představitelů kampeličky WPB Capital kvůli údajně nezákonným machinacím uvnitř firmy.

Mluvčí pražské policie Tomáš Hulan České televizi řekl, že jsou obviněni z trestného činu porušení předpisů a pravidel hospodářské soutěže. Podle obchodního ředitele WPB Capital Michala Čejky jde o další z řady vykonstruovaných kauz.

WPB žaluje stát, chce 1,6 miliardy

WPB Capital nesměla na základě předběžného opatření ČNB od loňského května přijímat nové vklady a poskytovat nové úvěry. Kampelička má téměř 11 tisíc členů.

Zástupci kampeličky tvrdí, že ČNB odejmula WPB licenci neoprávněně. „Centrální banka zakládá tento krok pouze na údajném porušení vyhlášky ČNB z důvodu domnělého poskytování finanční asistence a z důvodu nabývání cenných papírů družstvem a poskytování úvěrů na nákup cenných papírů. Tyto závěry a důvody pro odejmutí licence považujeme za absurdní,“ říká obchodní ředitel WPB Michal Čejka.

Záložna v této souvislosti už v květnu zažalovala u Obvodního soudu pro Prahu 1 Českou republiku o náhradu škody ve výši 1,6 miliardy korun.

Zástupci kampeličky kromě jiného napadají i dobu správního řízení, které se protáhlo až na 13 měsíců. „Předběžné opatření, které zakazovalo WPB jakoukoli činnost a plně ho paralyzovalo, trvalo téměř 11 měsíců, ačkoli zákon povoluje maximální lhůtu 120 dní,“ říká Čejka.

Rizikovější záložny

Vklady občanů i firem u WPB Capital jsou ze zákona pojištěny u Fondu pojištění vkladů, a to včetně úroků, do výše maximálně 100 tisíc eur (cca 2,7 milionu korun) na jednoho člena družstevní záložny. V tomto limitu se náhrady poskytují do 100 procent výše vkladu.

WPB Capital byla na začátku roku 2013, ještě před předběžným opatřením ČNB, s bilanční sumou přesahující pět miliard korun čtvrtou největší kampeličkou v Česku. ČNB loni sebrala licenci také jedničce Metropolitnímu spořitelnímu družstvu, jehož fungování nyní s podezřením na vyvádění peněz prověřují také státní zástupci.

"Stabilita finančního sektoru není přesto ani odejmutím povolení WPB Capital narušena. Jak ČNB opakovaně a dlouhodobě upozorňuje, segment družstevních záložen zůstává v porovnání s bankami více rizikový. ČNB proto vypracovala na základě zkušeností z dohledu nad záložnami návrh legislativních změn, který předala ministerstvu financí," připomíná Petruš.

 

Právě se děje

Další zprávy