Job Air je v úpadku, rozhodl soud. Ještě se dá odvrátit

Zuzana Kubátová Zuzana Kubátová
27. 2. 2014 12:43
Job Air Technic má ještě teoretickou možnost na záchranu, zájemce je.
Opravárenské centrum pro opravu letadel Mošnov.
Opravárenské centrum pro opravu letadel Mošnov. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Společnost Job Air Technic, jejíž rozjezd na letišti v Mošnově podpořil dotací více než 330 milionů stát, je v úpadku. Konstatoval to ve čtvrtek Krajský soud v Ostravě, stav úpadku při jednání konstatovali sami statutární zástupci firmy, která v Mošnově provozuje opravárenský závod na velké airbusy a boeingy.

Soud si vzal na vyhlášení úpadku ještě několikadenní lhůtu. Během ní má Job Air Technic teoretickou možnost na záchranu. Zítra jeho věřitelské banky, Česká exportní banka a Česká spořitelna plánují schůzku s investorem, který má zájem o kapitálový vstup do firmy. Konsorcium české investiční firmy EnCor a švýcarského gigantu v oboru letecké údržby SR Technic Switzerland bankám nabízí odkup jejich pohledávek, ovládnutí Job Airu, jeho finanční stabilizaci a další rozvoj.

Pokud by na jednání došlo k dohodě, mohly by banky ještě do oficiálního vyhlášení úpadku Job Airu svůj insolvenční návrh stáhnout a bankrotové řízení by se tak zastavilo.

Zakázky jsou

Sami manažeři a zároveň majitelé Job Air Technic v tuto možnost po dnešním soudním řízení už ale nedoufají: "Myslím, že budeme muset opravárenský hangár zavřít," řekl bezprostředně po jednání ředitel Job Air Daniel Barč. Firmě totiž 15. března vyprší pojistka odpovědnosti za škody, bez níž nesmí velká letadla opravovat. "Nepředpokládám, že by nám jako firmě v úpadku pojišťovny pojistku prodloužily," řekl Barč.

Job Air Technic zaměstnává přes 200 lidí. V posledním půlroce má poprvé od svého startu v roce 2009 dostatek zakázek. Kdyby se dokázal vypořádat se starými bankovními dluhy - tedy kdyby se dokázal dohodnout na řešení s Českou exportní a Českou spořitelnou -, byl by podle Barče letos poprvé provozně v zisku a mohl by začít snižovat svou dluhovou zátěž.

"Zakázek máme tolik, že jsme schopni ihned přijmout 50 nových zaměstnanců, zatím stále máme i provozní kapitál. Brzdí nás jen problém se starými bankovními dluhy," říká Barč.

Hospodaření firmy je nicméně od vyhlášení insolvenčního řízení napjaté. Spořitelna po vyhlášení insolvence stáhla firmě provozní hotovost z účtů a než Job Air situaci vyřešil, octl se zhruba na tři týdny bez hotovosti. Od té doby zpožďuje o platby svým dodavatelům a zaměstnancům.

EnCor se Švýcary v dopise soudu slibují nejen finanční pomoc, ale i další rozvoj opravny. V příštích letech slibují zvýšit stav jejích zaměstnanců až na 450. Místo toho ale v Mošnově dojde spíš na propouštění.

 

Právě se děje

Další zprávy