Jihomoravský kraj ruší dlouhodobé smlouvy s dopravci, aby měl peníze na mzdy řidičů

ČTK ČTK
19. 10. 2018 15:01
Výpověď se týká dopravních oblastí Brněnska, Boskovicka a Jihovýchodu, kde byly uzavřené desetileté smlouvy.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Petr Kučera

Brno - Jihomoravský kraj vypoví k 1. listopadu smlouvy autobusovým dopravcům ve většině kraje a vyhlásí novou soutěž. Informoval o tom hejtmanův náměstek Roman Hanák (ČSSD). Výpovědní lhůta je 30 měsíců.

Výpověď se týká dopravních oblastí Brněnska, Boskovicka a Jihovýchodu, kde byly uzavřené desetileté smlouvy, kraj měl podle nich dopravcům zaplatit v součtu do deseti miliard korun. Kraj tím chce vyřešit problém s navýšením mezd řidičů platných od loňského ledna.

Kvůli dříve uzavřeným dlouhodobým smlouvám mohl pokrýt jen část navýšení, aby neporušil zákon. Dostal se tím ale do sporu s dopravci.

Výpověď se netýká znojemské oblasti, která obsahuje zhruba pětinu všech spojů, protože tam už kraj situaci smluvně ošetřil ve smlouvách uzavřených v roce 2016.

Během výpovědní lhůty chce kraj najít nové dopravce, přihlásit se do soutěží mohou i ti stávající. Najde-li je dřív, smlouvy mohou skončit v tu chvíli. Kdyby s tím dopravci nesouhlasili, vyprší celá výpovědní lhůta, upozornil vedoucí odboru dopravy krajského úřadu Rostislav Snovický. V nových smlouvách chce kraj ošetřit případná navýšení mezd nařízená vládou.

V daných třech dopravních oblastech měly smlouvy dopravcům skončit až po roce 2020. Smlouvy jsou desetileté a při uzavření po roce 2010 kraj nepočítal s tím, že by mohl dostat povinnost navýšit mzdy. Dopravci měli v minulosti možnost smlouvu vypovědět sami, využila toho jen část.

Dopravu v kraji zajišťuje 18 dopravců

Jihomoravský kraj dal už loni dopravcům na navýšení mezd řidičů autobusů přes 100 milionů korun, letos přes 80 milionů korun. Podle Hanáka to bylo maximum, co kraj mohl ze zákona dát například na základě dodatků.

Nové smlouvy už by měly obsahovat ustanovení, na jehož základě by kraj v případě navýšení mezd vládou mohl dopravcům peníze vyplatit. Po dobu 30 měsíců kraj hodlá dopravcům vyplatit ještě skoro 180 milionů korun navíc.

V Jihomoravském kraji zajišťuje autobusovou dopravu 18 dopravců. O zvýšení výdělků řidičů autobusů rozhodla předloni vláda. Minimální mzdový tarif se od loňského ledna zvedl ze 71,60 na 98,10 koruny za hodinu, tedy z 12 100 na 16 400 korun měsíčně.

Za hodinu čekání mezi spoji by se mělo platit 88,30 Kč místo 50 korun. Při rozdělené směně by měl také náležet příplatek deset procent základní hodinové sazby za ztížené podmínky. Kvůli neplnění těchto podmínek uspořádali řidiči autobusů začátkem dubna v pěti krajích včetně jižní Moravy jednodenní stávku.

 

Právě se děje

Další zprávy