Je v Řecku ještě krize? Pomohou mu další reformy? Ekonom odpovídal

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
Aktualizováno 9. 5. 2016 16:16
Online rozhovor s ekonomem Janem Burešem k aktuální ekonomické situaci v Řecku, kterému se blíží další splátka obřího dluhu.
Je v Řecku ještě krize? Ptali jste se ekonoma
Rozhovor skončil
Jan Bureš odpovídal od 15:00 do 16:00
Přečíst si rozhovor

Online rozhovor – Řekové mají za sebou další vypjatý víkend. Třídenní generální stávka odborů skončila neúspěšně, když řecký parlament před nedělní půlnocí schválil balík penzijních a daňových reforem.

Vláda premiéra Alexise Tsiprase doufá, že reformy pomohou přesvědčit mezinárodní věřitele k uvolnění dalších peněz ze záchranného programu pro silně zadluženou zemi. Řecko má v červenci splatit více jak tři miliardy eur.

Jak se zemi daří unikat před bankrotem, který ještě před rokem vypadal nevyhnutelně? Roste tamní ekonomika? A bude to stačit na splacení obřího dluhu? Má země dál šetřit? A bude mít na červencovou obří splátku? Představuje ekonomická situace v Řecku pro Evropu, a tedy i pro nás, stále hrozbu?

Na tyto a další dotazy čtenářů odpovídal Jan Bureš, hlavní ekonom Poštovní spořitelny.

Je v Řecku ještě krize? Ptali jste se ekonoma

Rozhovor skončil
9. 5. 2016
Ptá se: Dusan Reichmann

Dobry den,

Je recko schopno plnit do budoucna plany statniho rozpoctu a nehrozi recku zpozdeni uhrazeni dluhu?

Odpovídá: Jan Bureš

Řecko dnes potřebuje záchranný program (86 miliard eur do konce roku 2018) primárně proto, aby zvládalo platit své dluhy z minulosti. Rozpočtová bilance (bez splátek úroků z dluhu) by měla být letos již v přebytku. Pokud tedy Řekům nebude uvolněna v létě další pomoc, primárně to pocítí sami věřitelé (ECB, MMF). Bez výraznějšího osekání řeckého dluhu ale asi budou Řekové potřebovat pomoc i po roce 2018.

9. 5. 2016
Ptá se: Petr Hobža

Dobrý den, proč se o Řecku v poslední době vůbec nepíše? Je už z nejhoršího venku a stejně tak i celá eurozóna? Snižuje se tam nezaměstnanost, nebo je stále bez práce každý pátý? Jak se pak taková země může zachránit?

Odpovídá: Jan Bureš

Nepíše se o něm proto, že není v ohrožení žádná z dalších splátek věřitelům. Pravděpodobně se ale o něm začne psát opět víc s tím, jak se bude blížit červencová splátka MMF a ECB. Řekové na ní budou potřebovat uvolnit přes 3 miliardy euro a ty nedostanou, pokud MMF nebude spokojený s dosavadním plněním záchranného programu. Situace v řecké ekonomice se spíše stabilizovala. Trh práce se vylepšuje jen pozvolna a ekonomika na začátku roku 2016 pravděpodobně hledá své dno. Řecku by v tuto chvíli prospěl odpočinek od dalších výrazných škrtů a zvyšování daní a odepsání větší části dluhů z minulosti, které by mohlo rozvázat ruce investiční aktivitě.

9. 5. 2016
Ptá se: PP

Dobrý den, jak lze nazvat stav v zemi, která bez půjček není schopna vlastně fungovat (státní sféra). Není to bankrot?

Odpovídá: Jan Bureš

Řecko nedokáže bez pomoci z venku tak velký dluh, jako má dnes (180 % HDP), splácet. Současný záchranný plán počítá s tím, že Řecko do konce roku 2018 ještě vylepší své hospodaření a bude dosahovat primárních přebytků okolo 3,5 % HDP (dnes je primární bilance plus mínus vyrovnaná). Pak by Řecko bylo schopné začít snižovat svůj dluh ze zhruba 185 % HDP v roce 2018 na 90 % v roce 2030. Toliko teoretické předpoklady. V praxi ale málokdo věří tomu, že šestiletou recesí zmožené Řecko má sílu na další účetní škrty a zvyšování daní, nehledě na to, že by to byla cesta špatným směrem. Otázka tak v tuto chvíli zní, jak moc a jakým způsobem Řecku dluhovou zátěž snížit.

9. 5. 2016
Ptá se: PP

Dobrý den, myslíte si, že se informace o obrovských zásobách nerostných surovin, které se nesměly těžit díky tajnému dodatku Marshallova plánu, zakládají na pravdě.

Odpovídá: Jan Bureš

Přiznávám se, že o nich nic nevím...

9. 5. 2016
Ptá se: Julie

Je známo, že reformou penzí a daní se nezvýší výkonnost ekonomiky. Nejspíš to bude jen způsob, jak z občanů "vytáhnout" peníze navíc. Tím, že se splatí další část dluhů vůči věřitelům, ale ekonomický růst nenastane.
Existují také nějaká doporučení MMF či jiných světových institucí ohledně strukturálních reforem? Jaký je jejich obsah a harmonogram?

Odpovídá: Jan Bureš

Do této chvíle doporučení cílila na jednoduché účetní vylepšení bilance veřejných financí, které je primárně v zájmu věřitelů. Potvrzuje to i analýza německé univerzity (https://global.handelsblatt.com/edition/423/ressort/politics/article/study-finds-greek-bailouts-saved-banks-not-people) , podle které 95 % ze záchranných peněz pro Řecko šlo čistě na uhrazení stávajících dluhů. Z počátku tento tlak na Řecko dával jistý smysl, ta doba je ale po šesti letech recese a s vyrovnáním primární bilance Řecka pryč.

9. 5. 2016
Ptá se: michal

dd.pokud by neměli řeci dluhy .byli by schopni utáhnout provoz státu bez zadlužení????

Odpovídá: Jan Bureš

Ano, to je právě velký rozdíl oproti roku 2010. Tehdy hospodařili s primárním deficitem (bilance bez započení úroků z dluhu) okolo 10 % HDP. Letos budou pravděpodobně v lehkém přebytku.

9. 5. 2016
Ptá se: Pavel K.

Dobrý den,
jak si vede Česko oproti Řecku. Je možné, že obdobný scénář někdy nastane i u nás?
Děkuji.

Odpovídá: Jan Bureš

Nemyslím si. Jsme oproti Řecku velice odlišní v řadě aspektů. Máme velice nízké zahraniční zadlužení, nízký veřejný dluh a zatím (i díky dobrému růstu) nízké schodky státního rozpočtu. Naše ekonomika je navíc v evropském kontextu konkurenceschopná a pracovní síla rozhodně není předražená. Problémy samozřejmě máme také, ale s Řeckem se to dá těžko srovnávat.

9. 5. 2016
Ptá se: Pavel Konečný

Dobrý den, pamatujete si dobu kdy Investiční a poštovní banka zkrachovala? A důvody? Za jak dlouho očekáváte u "své" banky podobný scénář? Proč se na to ptám? Asi víte, že se i v přirodě opakují různé cykly v pravidelných intervalech a není důvod proč by měla být ČR vyjímkou. ;) Hezký den.

Odpovídá: Jan Bureš

Myslím, že český finanční sektor si zatím vede velice dobře. Poměrně přísné zátěžové testy ČNB (http://www.cnb.cz/miranda2/export/sites/www.cnb.cz/cs/financni_stabilita/zpravy_fs/fs_2014-2015/fs_2014-2015_financni_sektor.pdf ) to potvrzují.

9. 5. 2016
Ptá se: Honza

Dobrý den, proč mají v krachujícím a zadluženem Řecku v průměru pořád vyšší mzdy a důchody, než v ČR. Děkuji.

Odpovídá: Jan Bureš

Nerovnováhy se postupně začaly narovnávat. Řecké mzdy od roku 2009 poklesly skoro o 30 %, což už je poměrně výrazná změna. I díky tomu se vylepšila vnější bilance Řecka. Běžný účet platební bilance - barometr vnější bilance celé ekonomiky - se dostal z deficitů okolo patnácti procent HDP do přebytků. Daní za tak prudké šlápnutí na brzdu byl ale výrazný propad ekonomiky a nárůst nezaměstnanosti.

9. 5. 2016
Ptá se: Jaroslav Velecký

Dobrý den, jaké by bylo Vaše řešení řecké dluhové krize (mimo odepsání dlužné částky)? Není jediný možný způsob vystoupení/vyloučení Řecka z měnové unie vzhledem k jejich dlouhodobé neschopnosti splácet svůj dluh? Není přece možné, aby se jim neustále dluh odpouštěl vždy když si dupnou. Děkuji.

Odpovídá: Jan Bureš

Je podle mého názoru na čase vyměnit výraznější odpuštění dluhu (který tak jako tak nebude v celku nikdy splacen) za tvrdší strukturální reformy, především v penzijním systému. Jinak k použití peněz ze záchranných fondů platí to, co jsem psal níže. Velká část šla ve skutečnosti na uhrazení závazků věřitelům z minulosti https://global.handelsblatt.com/edition/423/ressort/politics/article/study-finds-greek-bailouts-saved-banks-not-people

 

Právě se děje

Další zprávy