Je mi přes padesát a hledám práci. Zkuste víc sebevědomí a dravosti, radí experti

Tereza Holanová Tereza Holanová
7. 4. 2016 6:44
Lidé nad padesát let tvoří nejpočetnější skupinu nezaměstnaných na úřadech práce - tvoří už téměř třetinu a jejich podíl se v posledních třech letech stále zvyšuje. Problémy nemají jen kvůli chybějícím jazykovým a počítačovým dovednostem. Oslovení personalisté říkají, že uchazečům o práci nad padesát let chybí většinou hlavně sebevědomí a dravost.
Nezaměstnanost, úřad práce. Ilustrační foto
Nezaměstnanost, úřad práce. Ilustrační foto | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Volných pracovních míst v Česku přibývá, nezaměstnanost klesá. Z úřadů práce přicházejí v posledních měsících dobré zprávy. Netýkají se ale lidí nad padesát let. V evidenci jich najdeme dokonce čím dál víc. Zatímco před třemi lety tvořili jen čtvrtinu uchazečů o práci, letos v únoru už téměř třetinu - 31,7 procenta. Meziročně stoupl jejich podíl o sedm procent.

Lidé starší 50 let jsou nejpočetnější věkovou skupinu nezaměstnaných. V únoru Úřad práce ČR evidoval 146 211 těchto uchazečů. Pro srovnání: uchazeči do 25 let tvořili 13,4 procenta nezaměstnaných, evidováno jich bylo necelých 61 tisíc.

V některých krajích je podíl nezaměstnaných lidí po padesátce ještě vyšší, například ve Zlínském dosahuje 33,9 procenta. A samotné okresy vybočují ještě výrazněji - na Mladoboleslavsku tvoří padesátníci 41 procent nezaměstnaných.

Podíl osob nad 50 let mezi nezaměstnanými:

Kraj Podíl
Zlínský 33,9 %
Plzeňský 33,6 %
Moravskoslezský 33,6 %
Vysočina 33,3 %
Olomoucký 33,3 %
Jihočeský 32,4 %
Pardubický 32,3 %
Středočeský 31,7 %
Královéhradecký 31,7 %
Karlovarský 31,4 %
Jihomoravský 30,6 %
Liberecký 30 %
Praha 29,3 %
Ústecký 28,8 %

Okresní pobočky Úřadu práce ČR s nejvyšším podílem osob nad 50 let mezi uchazeči o práci:

Pobočka Podíl
Mladá Boleslav 40,8 %
Nová Jičín 38,8 %
Rokycany 38,2 %
Tachov 38 %
Rychnov nad Kněžnou 37 %
Jeseník 36,7 %
Havlíčkův Brod 36,1 %
Frýdek-Místek 35,8 %
Prostějov 35,7 %
Pelhřimov 35,7 %

Automobilový průmysl na Mladoboleslavsku obecně znamená nízkou nezaměstnanost. Podniky tu však podle mluvčí Úřadu práce ČR Kateřiny Beránkové často využívají takzvaný "just in time model" založený na nulových nebo minimálních zásobách, pro který je nutná rychlost, přesnost a vysoké pracovní nasazení. "Starší pracovníci nejsou na sklonku své pracovní kariéry v řadě případů schopni nastaveným podmínkám dostát," říká.

Podobné je to podle ní v okrese Nový Jičín, kde rovněž dominuje automobilový průmysl. "Zejména v průmyslové zóně v Mošnově a podnikatelském parku v Kopřivnici pracuje velká část obyvatel regionu. Většinou se však jedná o takzvanou pásovou výrobu v nepřetržitém provozu. Jde o náročnou práci ve vynucených polohách, kterou mohou vykonávat převážně mladší lidé," dodává mluvčí.

Uchazeče odrazují neúspěchy

Kromě fyzických omezení doplácejí padesátníci podle Beránkové i na obavy a předsudky firem, že se starší lidé hůře učí, jsou pomalí a nezvládnou držet krok s technologickým vývojem.

Podle Kateřiny Kňapové z organizace Alternativa 50+, která pomáhá lidem po padesátce najít uplatnění, ale podniky často ani pořádně netuší, jaké schopnosti a ambice starší uchazeči mají. "I proto našim klientům radíme, aby do životopisu vůbec neuváděli datum narození," říká.

Ne vždy ale jde jen o neochotu firem. "Je to spíše o tom, že člověk musí někde uvnitř sebe zlomit pocit, že změna už nemá cenu, že už to nějak doklepe do důchodu," předpokládá Pavel Kaczor, který vede pobočku úřadu práce v Táboře a přednáší na Vysoké škole ekonomické v Praze.

"Uchazeče vyšších věkových kategorií demotivují časté neúspěchy při výběrových řízeních. Zčásti se na tomto vnímání ale podílí sami. Trpí pocity méněcennosti, nevěří si," souhlasí Beránková.

Věk rovná se zkušenost

Padesátníci jsou přitom ve srovnání s čerstvými absolventy v řadě věcí napřed, tvrdí oslovení personalisté. Kromě zkušeností už obvykle mají ujasněné životní priority a nepřicházejí s nereálnými požadavky.

Výhodou je i jejich stálost. "Právě v souvislosti s negativní zkušeností s hledáním práce po padesátce jsou tito lidé často velice loajální ke svému zaměstnavateli," vysvětluje Kňapová. "Navíc většinou jde o lidi, kteří už nepečují o malé děti, mohou se tak naplno věnovat kariéře," dodává Beránková 

Zaměstnanci po padesátce se také více hodí na obsluhu stejně starých klientů, neboť se lépe dokáží vcítit do jejich potřeb či obav.

"Preferujeme je tam, kde jsou zapotřebí zkušenosti. Může se jednat o jakoukoli z pozic, kterých je na trhu obecně nedostatek, napadá mě koksař, hutník, vysokopecař nebo specialista IT," uvádí mluvčí ArcelorMittal Barbora Černá-Dvořáková. Praxe může být výhodou hlavně u technických profesí, kde podle Kaczora platí, že "věk rovná se zkušenost". "Pokud budou mít na výběr, jistě dají přednost padesátiletému zámečníkovi před mladým absolventem," předpokládá.

Strach z důchodového věku

Pokud jde o nedostatky lidí po padesátce, uchazečům podle personalistů nejčastěji chybí "tvrdé dovednosti", jako je znalost cizích jazyků nebo práce s výpočetní technikou. Někteří kandidáti se navíc hůře přizpůsobují neustálým změnám. Jestliže dlouho vykonávali jednu práci, tak si také mohli odvyknout učit se nové věci.

Podle personalistky Jany Jonášové ze společnosti Veolia mohou firmy od nabírání padesátníků odrazovat i pravidla pro odchod zaměstnanců do důchodu. Samotné dosažení důchodového věku a vznik nároku na pobírání starobního důchodu totiž nejsou důvodem pro skončení pracovního poměru.

Jestliže už firma o takového zaměstnance nestojí, musí se s ním standardně dohodnout, nebo mu dát výpověď. Zákonné důvody pro propuštění jsou přitom stejné jako u ostatních zaměstnanců - musí tedy jít například o organizační změny či nadbytečnost, nebo když ztratí zdravotní způsobilost ke konkrétní práci.

"Pokud se tedy rozhodujete o přijetí zaměstnance několik let před důchodem, vytváříte si tím - i díky kolektivním smlouvám - finanční závazky do blízké budoucnosti. To starší zaměstnance znevýhodňuje proti těm, kteří mají do důchodu podstatně déle," domnívá se Jonášová.

Populace je čím dál starší

Podle Kaczora se ale ochota firem zaměstnávat lidi po padesátce postupně zvyšuje. "To je velmi potřebný posun v mentalitě, protože podle demografických prognóz Českého statistického úřadu by do roku 2100 měl v Česku poklesnout počet obyvatelstva v produktivním věku o bezmála tři miliony osob a kategorie nad padesát let by brzy měla na trhu práce dominovat," zdůrazňuje.

Sami oslovení personalisté zdůrazňují, že se zaměstnáváním osob po padesátce nemají problém. "Jsme společností s průměrným věkem zaměstnanců 44 let," uvádí například Jana Jonášová z Veolie. Šéf oddělení lidských zdrojů skupiny Skanska Martin Dvořák říká, že vedoucí pracovníci na stavbě nabírají padesátníky často už kvůli tomu, že jejich zkušenost někdy výslovně požaduje investor. "Při obsazování pozic se díváme výhradně na pracovní zkušenosti a odbornost kandidáta, ne na jeho věk," tvrdí manažer lidských zdrojů T-Mobilu Štěpán Marzini. Uchazeč, kterému je více než 50 let, může podle něj ve firmě teoreticky začít i úplně "od píky". "Jestli má zájem i o juniorní pozici a je na ni kvalifikován, proč ne," dodává.

Marksová chce delší podporu

Pokud zaměstnanec po padesátce nyní přijde o práci, má nárok na osmiměsíční podporu v nezaměstnanosti (u mladších je to jen pět měsíců). Osoby nad 55 let mohou dostávat podporu dokonce po jedenáct měsíců.

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) na začátku letošního roku navrhla, aby se maximální délka podpory u obou skupin nezaměstnaných nad 50 let o měsíc prodloužila. Proti tomu se však důrazně postavilo ministerstvo financí vedené Andrejem Babišem (ANO). Vysvětluje to hlavně zátěží pro státní rozpočet.

"Pro prodlužování nevidíme žádný důvod. Cílem by mělo být, aby nezaměstnaní našli co nejrychleji znovu uplatnění na trhu práce, nikoliv aby setrvávali na dávkách delší dobu," uvedli právníci ministerstva financí k návrhu. "Prodloužení o jeden měsíc by pro uchazeče nemělo velký význam, mělo by však nezanedbatelné dopady do státního rozpočtu," dodali.

Je chybou lidi úkolovat, musíme lidi pro plnění úkolů získat, to je velký rozdíl, tvrdí lektor Vladimír Svatoš. | Video: Martin Veselovský
 

Právě se děje

Další zprávy