Jak rychle sáhnete po mobilu? Větší strach, že o něco přijdou, mají muži

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
10. 7. 2016 19:20
Němečtí a angličtí psychologové poprosili celkem 95 mužů a žen ve věku mezi 19 a 56 lety, aby samotní sedli do čekárny. Výsledek vědce překvapil, většině lidí totiž netrvalo ani jednu minutu, než sáhli po svém chytrém telefonu. Po mobilu během desetiminutového čekání sáhly tři čtvrtiny zkoumaných lidí. Lidé navíc vnímají svou závislost na telefonech zkresleně.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: ČTK

Würzburg – Jak závislí jsou dnes lidé na chytrých telefonech, zjišťovali vědci z univerzit v Würzburgu a Nottinghamu. Na co přišli? Že závislá je dnes většina a více jsou zasaženi muži.

Němečtí a angličtí psychologové poprosili celkem 95 mužů a žen ve věku mezi 19 a 56 lety, aby samotní sedli do čekárny. Cíl této pozvánky přitom nebyl figurantům známý. Vědci byli zvědaví, jak rychle lidé během desetiminutového čekání vyndají své mobily a jak dlouho je budou používat.

Výsledek vědce překvapil, většině lidí totiž netrvalo ani jednu minutu, než sáhli po svém chytrém telefonu. Méně trpěliví byli muži, kteří přístroj vytáhli v průměru už po 21 vteřinách čekání, ženám to v průměru trvalo 57 vteřin. Po mobilu sáhly tři čtvrtiny zkoumaných lidí, kteří obrazovce věnovali v průměru téměř pět minut, tedy polovinu celého čekání.

Lidé navíc vnímají svou závislost na telefonech zkresleně. Jak uvedla společnost Kaspersky, která si výzkum objednala, lidé, kteří po mobilu sáhli, si většinou nebyli vědomi toho, po jak krátké době tak učinili. Většina ze zkoumaných lidí po testu vypověděla, že po mobilu sáhla až za dvě až tři minuty čekání.

"Experiment ukázal, že nám na těchto zařízeních záleží více, než si myslíme. Kdo dnes musí sám někde čekat, sahá automaticky po telefonu," říká Jens Binder z univerzity v Nottinghamu. Důvod? Podle vědců jde o "strach, že o něco přijdu" (anglicky to vědci pojmenovali jako "fear of missing out", zkráceně "Fomo").

"Čim více lidé svůj chytrý telefon užívají, tím větší mají strach, že o něco přijdou, když nebudou online," dodává Astrid Carolusová z univerzity ve Würzburgu.

 

Právě se děje

Další zprávy