Brexit je především o nejistotě. Důchody v Česku by ale i tak rostly, říká ekonom

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
Aktualizováno 21. 6. 2016 14:11
Online rozhovor k případným následkům britského vystoupení z EU s ekonomem Davidem Navrátilem.
Jak by Brexit zahýbal s ekonomikou? Expert odpovídal
Dotazovaný právě odpovídá
Odpovídal David Navrátil
Přejít k dotazům

Online rozhovor - Už ve čtvrtek bude ve Velké Británii historické referendum. Obyvatelé Spojeného království se vysloví, zda chtějí zůstat v Evropské unii, nebo jsou pro Brexit.

Pokud by zastánci opuštění EU uspěli, ocitla by se Evropa v situaci, kterou nepamatuje. A to by mělo výrazný dopad na globální ekonomiku.

„Případné vystoupení Velké Británie z EU nemusí přinést žádné dramatické změny v ekonomice. Ale může, a to je ten problém. Brexit je tedy především o nejistotě, rizicích,“ řekl v online rozhovoru se čtenáři Aktuálně.cz David Navrátil, hlavní ekonom České spořitelny.

Pokud by k Brexitu skutečně došlo, pak by se podle něj, co se ekonomiky týká, měsíce, a možná dokonce i roky nezměnil přístup Velké Británie na jednotný trh EU a stejně dlouho by platily i všechny smlouvy, regulace, ale i dotační programy, které platí teď. Čili podmínky fungování britské ekonomiky by se po Brexitu výrazně nezměnily, ale co se změní, je psychika a očekávání.

„A pokud se lidé začnou obávat, že se poměry změní nebo zhorší, tak začnou více spořit, méně investovat, méně spotřebovávat. A negativní očekávání se začnou naplňovat,“ říká Navrátil.

To by se podepsalo na snížení růstu ekonomiky nejen ve Velké Británii, ale i v eurozóně. „V tomto případě by nezůstala naše ekonomika ušetřena,“ dodává ekonom. Kdyby došlo ke snížení růstu britské ekonomiky o dva procentní body, tak by došlo ke snížení růstu české ekonomiky o 0,2 procentního bodu, uvedl pro dokreslení situace.

„Jinými slovy přímý efekt je zanedbatelný. Ale pokud by se nejistota rozšířila i do zbytku EU, tak například nižší růst německé ekonomiky o půl procenta by nás stál už cca šest desetin. Pořád nic dramatického: česká ekonomika by nerostla zhruba o tři procenta jako nyní, ale něco málo přes dvě procenta. Došlo by k nižšímu růstu mezd, spotřeba by nerostla tak svižně,“ dodal.

Na druhou stranu ale třeba důchodce Navrátil v online rozhovoru uklidnil, když zodpovídal dotaz, zda bude mít vláda peníze na avizované zvýšení důchodů v příštím roce o 200 korun. „Troufám si říci, že ke zvýšení důchodů dojde. Pokud by Brexit negativně českou ekonomiku zasáhl, tak vláda bude mít motivaci podpořit ekonomiku vyššími výdaji. A blížící se volby budou tuto motivaci zvyšovat,“ odpověděl Navrátil.

A mělo by Česko usilovat o svůj Czexit? „Podobně jako nedává smysl přijmout euro (mít nezávislou měnovou politiku je v krizi velkou výhodou), tak nedává smysl vystoupit z EU. Přístup na trh EU je pro nás klíčový, protože je naším hlavním obchodním partnerem,“ má jasno ekonom.

Dlouhodobé ekonomické dopady Brexitu ale nemusí být podle Navrátila pro Velkou Británii negativní. Bude podle něj záležet na nových smlouvách, které bude uzavírat s EU. Nesouhlasí přitom s názorem, že si Britové budou sami určovat podmínky. „Nikoliv. Pokud chtějí podobný status, jako má Norsko nebo Švýcarsko (a zastánci Brexitu říkají, že ano), tak budou platit do rozpočtu EU a budou dodržovat regulaci EU,“ říká.

Jak by Brexit zahýbal s ekonomikou? Expert odpovídal

Dotazovaný právě odpovídá
Odpovídal David Navrátil
Aktualizovat reportáž
21. 6. 2016
Ptá se: David Novák

Dobrý den, 3. července mám odjíždět na Britské ostrovy. Momentálně je libra velmi silná, dá se očekávat do 3. července snížení ceny libry, aby se její nákup vyplatil. Nebo naopak raději nakoupit libru dříve?

Děkuji za odpověď.

Odpovídá: David Navrátil

Průzkumy jsou vyrovnané, v případě Brexitu oslabení libry by dovolenou zlevnilo. Ale v případě, že by k Brexitu nedošlo, tak by si finanční trh oddych a libra posílila. Takže bych moc nečekal, nejistota je vyrovnaná.

21. 6. 2016
Ptá se: Jan

Dobrý den, vyplatí se nám za dnešní kurz 35,255 bookovat 100 tis. GBP? Pokud by ČNB provedla intervenci a oslabila by korna na Vámi zmiňovaných 28 Kč/EUR, lze očekávat i oslabení libry? Jaký je Váš názor a co byste udělal? Děkuji Vám.

Odpovídá: David Navrátil

Podle mého názoru by libra oslabila více vůči euru než koruna. A tudíž by koruna vůči libře posílila. Minimálně krátkodobě. Jedním z důvodů je i očekávané posílení koruny po exitu, který motivuje zahraniční investory nakupovat CZK.

21. 6. 2016
Ptá se: Áda

Nemá smysl se ptát "co by kdyby" - žádný Brexit nehrozí, e to jen nafouklá bublina.

Odpovídá: David Navrátil

Dobrý den, podle mě má smysl se ptát. Jen bychom si neměli myslet, že díky tomu umíme prognózovat. Velkou výhodou "co by kdyby" je schopnost se připravit na různé scénáře vývoje - mít vedle plánu A i plán B, C...

21. 6. 2016
Ptá se: Cross

Kolik by samotnou Británii mohlo stát opuštění evropské unie?

Odpovídá: David Navrátil

Často se říká, že dva ekonomové rovná se dva názory.

V případě Brexitu je pozoruhodné, že v průzkumech je výrazná shoda ekonomů nad negativními dopady vystoupení Velké Británie z EU.

V krátkodobém horizontu budou náklady spojeny s mírou nejistoty, kde negativní očekávání se mohou sebenaplnit a mohou přinést negativní dopady na ekonomiku VB.

Odhady dlouhodobých dopadů se různí, záleží hodně na tom, jaké smlouvy s EU a ostatními zeměmi by VB uzavřela. Pokud by měla status jako Norsko, tak by dlouhodobé dopady mohly být téměř nulové. Pokud by měla podobný status jako Švýcarsko, tak by to postihlo především britský sektor služeb, protože volný pohyb služeb není součástí dohody Švýcarska a EU.

Na druhou stranu je potřeba říci, že ekonomika VB je bohatá a pokud se budeme bavit o negativních dopadech v řádu málo jednotek procent, tak to není nic, co by tato ekonomika nezvládla.

21. 6. 2016
Ptá se: Jiří

Neměl by odchod VB z EU nakonec pozitivní vliv, že by se skončilo s extra přístupem (VB má řadu výjimek a není sama) - podmínky a přístupy by se staly jednotnější a z druhé strany orgány EU by se víc začaly zabývat tím, aby nevydávaly smršť všeobjímajících pravidel a více se zajímaly o to, co má smysl a co ne, místo toho, co vše nařídit, zaškatulkovat, a sešněrovat?

Odpovídá: David Navrátil

Dobrý den, to je dobrá otázka. Za prvé, výjimky, které má Velká Británie, dělá z EU vlastně třírychlostní seskupení. Jinými slovy VB vlastně Brexit nepotřebuje, aby bylo svobodnější ve vztahu k EU. Mimo jiné i proto, že chce i po Brexitu čerpat výhody společného trhu EU.

Za druhé, Německo a Francie se uvědomuje, že potřebuje zvýšit atraktivitu EU tím, že zvedne problém bezpečnosti a společné obrany. To je podle mého názoru jen dobře a něco do EU chybí.

Za třetí, názor VB je v diskusích o směřování EU velmi užitečný a bude velká škoda jej ztratit.

Za čtvrté, velká část regulací (například zakřivení okurek) není výmyslem Bruselu. Regulace tady byla i před EU, jen každá země měla vlastní a Brusel jen pravidla sjednocuje. To samozřejmě neznamená, že regulace obecně je správná. A tím se vracíme k bodu tři :-)

21. 6. 2016
Ptá se: Stanislav , Brno

Mohla by po odchodu Británie z EU oslabit česká koruna natolik, že by hrozil pád české měny
(devalvace) jako v padesátých letech 20. století ?
Děkuji za odpověď.

Odpovídá: David Navrátil

Podle našeho názoru by v případě Brexitu nastal zmatek a vzrostla nejistota. Ta by se podepsala na snížení růstu ekonomik nejen ve Velké Británii, ale i v eurozóně. V tomto případě by nezůstala naše ekonomika ušetřena. Nicméně negativní dopad by mohl být kompenzován několika způsoby.

Za prvé, vláda by mohla reagovat zvýšením deficitu a podpořit ekonomiku vyššími výdaji. Vzhledem k blížícím se volbám se motivace pro vyšší deficit v případě negativního ekonomického vývoje hledala snadno.

A za druhé by Česká národní banka mohla oslabit korunu směrem k 28 CZK/EUR, minimálně pak posunout exit z kurzového závazku dál do budoucnosti.

Reakce budou záviset na zmatku, který nastane.

Pád české měny díky Brexitu je nepravděpodobný. Znovu opakuji, problém Brexitu není spojen s tím, že den po referendu by se něco změnilo, ale je spojen s nejistotou, která může vyvolat neadekvátní reakce. A například z let 2012, 2013 víme, že když máme pesimistickou náladu, tak si umíme přivodit vlastní recesi. Nejistota a špatné očekávání se mohou velmi snadno sebenaplnit.

21. 6. 2016
Ptá se: Josef

Dobrý den,
zajímala by mě prosím Váše prognóza, jak se bude vyvíjet kurz koruny k dolaru a euru v závislosti na možných scénářích. A to jak ve dnech před referendem, tak i v období po něm. Děkuji za odpověď

Odpovídá: David Navrátil

Dolar posílí vůči euru, bude sloužit jako bezpečný přístav. Pokud by ekonomicky postihl brexit ekonomiky EU koruna bude pod tlakem a může se vyšplhat na slabší úrovně. Předpokládáme, že pokud by dopady na českou ekonomiku byly citelné (růst pod jedním procentem), tak by ČNB mohla posunout kurzový závazek na slabší úroveň, směrem k 28 CZK/EUR.

21. 6. 2016
Ptá se: Zdeněk

Dobrý den,
marně hledám výhody setrvání Británie v EU.
Stejně tak nenalézám žádné výhody, pokud v EU setrvá ČR.
Jediný, kdo může z agónie EU profitovat je Rusko.
Napadá vás nějaký jiný důvod pro setrvání?

Odpovídá: David Navrátil

Dobrý den, ekonomických výhod je spousta pro ekonomiky, které vyvážejí: volný pohyb zboží a služeb je pro nás klíčový. Proto zastánci Brexitu říkají, že chtějí pro Velkou Británii (VB) vyjednat podobný status jako má Norsko. Co to znamená? Přístup na Jednotný trh, kde mohou volně proudit lidé, zboží, služby a kapitál.

To ale také zároveň znamená, že VB by musela plnit regulace EU bez možnosti podílet se na jejich utváření. Také by musela platit do společného rozpočtu podobně jako Norsko. Sice o něco méně (cca 83% aktuální částky), ale to je dáno například tím, že by se neúčastnila společné zemědělské politiky. Podporu vlastních zemědělců by si tak VB dělala z vlastních peněz.

Jinými slovy, VB chce Jednotný trh. Pokud by se ji podařilo vyjednat tuto smlouvu, tak by se regulace nesnížila. Mohla by si dělat vlastní zahraniční politiku, dojednat vlastní smlouvy se zeměmi mimo EU.

"Brexitáři" argumentují imigrací. Našinec si musí uvědomit, že mluví nejen o imigrantech mimo EU, ale také o nás, Polácích... Aktuálně je ve VB cca tři miliony občanů EU.

Pozitivem Brexitu by mohlo být, že ostatní země EU by se snažili, ve snaze zvýšit atraktivitu EU pro své občany, zabývat i bezpečností unii

21. 6. 2016
Ptá se: Jaroslav Beer

Dobrý den,
jaký by byl dopad na cenu komodit na světových trzích, např. zlato, stíbro apod. ?
Děkuji za odpověď...

:-)

Odpovídá: David Navrátil

Dobrý den, viz předchozí odpověď.

21. 6. 2016
Ptá se: Mario K

Dobrý den,

zajímalo by mě jak exogenní faktor brexitu ovlivní pohybu cen bytů v Praze a ČR celkově. Aktuálně ČNB umělé udržuje kurz, který ovlivňuje tuto skutečnost celkem dost a obecně politické a ekonomické faktory hýbou cenami bytů dost. Co by brexit měl s tím společného a jak se projeví na cenách nemovitosti či kurzu EUR, USD?

Děkuji

Odpovídá: David Navrátil

Pokud by došlo k panice na finančních trzích, tak by se zvýšila atraktivita investic do realit. Sloužily by jako bezpečný přístav. Podobně jako státní dluhopisy, zlato, dolar.

21. 6. 2016
Ptá se: Adam

Dobrý den,

jsem vystudovaný ekonom a nevěřím všeobecnému názoru, že Brexit nějak výrazně oslabí ekonomiku VB. Možná skokově zpočátku, ale pak se vše zase ustálí. Trhy pochopí, že se nic významného nemění, že vše se dá vyřešit. Z dlouhodobém horizontu na tom můžou spíše vydělat. Budou si zase sami určovat podmínky na obchodních trzích, sami řídit hospodářskou politiku země a nebudou mít zbytečné náklady v EU, kde jsou jedna ze tří nejvíce přispívajících zemí.

Také se domníváte, že brexit neovnlivní libru dlouhodobě?

Odpovídá: David Navrátil

Souhlasím, že dlouhodobé ekonomické dopady nemusí být pro VB negativní. Bude záležet na nových smlouvách. V tomto případě ale nesouhlasím, že si Britové budou sami určovat podmínky. Nikoliv. Pokud chtějí podobný status jako má Norsko nebo Švýcarsko (a zastánci Brexitu říkají, že ano), tak budou platit do rozpočtu EU a budou dodržovat regulaci EU.

Negativní dopady na ekonomiku budou spojeny s nejistotou a případnou panikou na finančních trzích. Následně může přijít "odplata" ze strany EU: pokud země EU chtějí zmírnit riziko dalších exitů, tak nepříjemné dopady na britskou ekonomiku musí být viditelné pro další zájemce hlasování o setrvání v EU.

21. 6. 2016
Ptá se: Tomáš Novotný

Dobrý den,
Mohu se zeptat které akcie, popřípadě komodity by mohly stoupat pokud Británie zůstane v EU? Dekuji

Odpovídá: David Navrátil

Obecně pokles nejistoty bude pozitivní pro akcie a komodity. Pozitivně budou určitě reagovat britské banky.

21. 6. 2016
Ptá se: Eva Novakova

Jaky dopad bude mit odchod Britanie z EU na nas cechy, pracuji zde 11 let, muj pritel 6 let-nikdy jsme nezadali o zadne vyhody ani prispevky, co budeme muset podstoupit pokud tedy vystoupi z EU a my bychom chteli zde jeste nejakou dobu zustat ?

Odpovídá: David Navrátil

Tahle otázka se týká tří milionů občanů EU, kteří žijí a pracují ve Velké Británii. A jednoho milionu Britů žijících a pracujících v zemích EU. Předpokládá se, že se jich vystoupení nedotkne, protože přestěhování bylo v rámci platného volného pohybu osob. A proto by nemělo dojít k retroaktivnímu zrušení a nucenému vystěhování. Ale jde o předpoklad, který se nemusí naplnit. Jde každopádně o velmi nepříjemnou nejistotu.

21. 6. 2016
Ptá se: Jirka

Proč nám neříkáte skutečnou pravdu, ale jen tu, co šíří EU respektive Německo. Darmoživkové na Británii parazitují, proto nechtějí aby vystoupila

Odpovídá: David Navrátil

Dobrý den, darmoživkou myslíte ČR?

Pokud si Velká Británie vyjedná podobnou smlouvu jako Norsko, tak bude platit do společného rozpočtu EU cca 83% dnešních platech a ze svého bude muset podporovat své zemědělce. A bude muset dodržovat regulace EU.

Pokud bude mít smlouvu jako Švýcarsko, tak 40%, ale její silný finanční sektor nebude mít přístup na jednotný trh EU. A bude muset dodržovat regulace EU v těch oblastech, kde naopak bude mít přístup.

Žádný oběd není zadarmo.

21. 6. 2016
Ptá se: Michal Kořán

Jak by Brexit zahýbal ČESKOU ekonomikou? A jak CZEXIT?

Odpovídá: David Navrátil

Co by kdyby scénář. Kdyby došlo ke snížení růstu britské ekonomiky o dva procentní body, tak by došlo ke snížení růstu české ekonomiky přímým vývozním kanálem do VB o -0,2 procentního bodu. Jinými slovy přímý efekt je zanedbatelný. Ale pokud by se nejistota rozšířila i do zbytku EU, tak například nižší růst německé ekonomiky o půl procenta by nás stál už cca šest desetin. Pořád nic dramatického: česká ekonomika by nerostla cca procenty tři, ale něco málo přes dvě procenta. Došlo by k nižšímu růst mezd, spotřeba by nerostla tak svižně. Větší negativní efekty by kompenzovala vláda vyšším deficitem a centrální banka slabší korunou.

Czexit? Podobně jako nedává smysl přijmout euro (mít nezávislou měnovou politiku je v krizi velkou výhodou), tak nedává smysl vystoupit z EU. Přístup na trh EU je pro nás klíčový, protože je naším hlavním obchodním partnerem.

21. 6. 2016
Ptá se: eva

Dobrý den,
co případný Brexit udělá s našimi úsporami v investicích a na burze?
Děkuji.

Odpovídá: David Navrátil

Připravte se na volatilitu, která může být výrazná především na začátku a bude spojena s psychikou a stádovým chováním. Všezahrnující odpověď nemám, záleží na typu investic. Ale krize je vždy spojena s příležitostmi, protože stádové chování oslabí i aktiva, které si oslabení nezaslouží. Stačí si vzpomenout na přelom 2008 a 2009, kdy pokles cen byl nepřiměřený a vytvořil jedinečnou investiční příležitost. Ale jak říká Peter Lynch: Každý může vydělat na akciích, ale ne každý na to má žaludek.

21. 6. 2016
Ptá se: Zdeněk

Před pár dny proběhla na aktuálně.cz zpráva, že v případě vystoupení VB dojde k poklesu Libry. Tento pokles byl prezentován jako nevýhodný pro Brity. Naše národní banka již několik let intervenuje za pokles koruny a tento pokles je u nás prezentován jako výhodný pro Čechy (proexportní opatření). V čem se Britská a Česká ekonomika tolik liší, že u nás je pokles národní měny výhodný a v Británii nevýhodný?

Odpovídá: David Navrátil

Souhlasím s vámi, že oslabení libry bude kompenzovat případné negativní dopady na ekonomiku. Rozdíl může být v příčině. V Británii může dojít k panice a s tím spojenému rychlému výprodeji, což často znamená prodej se ztrátou. Navíc může dojít k nárůstu nedůvěry, což omezí likviditu.

Britská centrální banka bude situaci stabilizovat: v případě nutnosti uvolní měnovou politiku, případně bude dodávat chybějící likviditu.

Dodávám, že výrazné oslabení záhy po oznámení Brexitu by podle našeho názoru bylo krátkodobé.

Finanční trh očekává, že v případě zamítnutí vystoupení VB z EU v referendu by vedlo k posílení měny a bylo by pozitivní i pro akcie nejen ve VB, ale i v EU. Udržitelnost tohoto posílení bude záviset nakolik křídlo konzervativců hájící Brexit by vyklidilo/uklidnilo pozice a nakolik by došlo ke stabilizaci politické scény. Rizikem je opakování referenda po pár letech. Připomínám, že VB už jednou referendum o vystoupení z EU měla, a to v roce 1975.

21. 6. 2016
Ptá se: Jan

Je pravděpodobné, že euro po vystoupení Británie z EU klesne, respektive, že bude pro nás levnější, když ho budeme kupovat za CZK? Děkuji.

Odpovídá: David Navrátil

Finanční trh očekává velké výkyvy, ať už k Brexitu dojde nebo ne. Když bych to měl říci složitě, tak implikovaná volatilita z opcí pro kurz libry proti dolaru je kolem 20%. Jinými slovy investoři očekávají v horizontu jednoho měsíce, že by libra mohla posílit či oslabit (v závislosti na výsledku referenda) o 20% a jsou ochotni si připlatit za kurzové zajištění.

Celkově tak z trhu můžeme vyčíst, že pokud by došlo k Brexitu, libra by mohla vůči koruně oslabit z aktuálních 35,2 směrem až k 31 CZK/GBP.

21. 6. 2016
Ptá se: zamecnik zdenek

dobrý den, jakým právem se nazýváte expertem na dopady brexitu na moji peněženku?
Z.Z.

Odpovídá: David Navrátil

Dobrý den, to bych si nedovolil :-)

21. 6. 2016
Ptá se: Petr

Dobrý den - co můžeme potom očekávat my, důchodci ? Bude slíbené "zvýšení" o 200,-Kč v tomto případě ještě reálné ? Děkuji

Odpovídá: David Navrátil

Dobrý den, troufám si říci, že ke zvýšení důchodů dojde. Navíc pokud by negativně českou ekonomiku zasáhl Brexit, tak vláda bude mít motivaci podpořit ekonomiku vyššími výdaji. A blížící se volby budou tuto motivaci zvyšovat.

21. 6. 2016
Ptá se: Libor

Nejsou na místě obavy, že pokud VB opustí EU, spustí to možnou vlnu odchodu i dalších států a tím totální kolaps? (nevím jestli v dnešní né moc bezpečné době nebude Evropa velmi zranitelná po stránce ekonomiky, ale i celkové bezpečnosti?).

Odpovídá: David Navrátil

Dobrý den, případné vystoupení Velké Británie (VB) z EU nemusí přinést žádné dramatické změny v ekonomice. Ale může, a to je ten problém. Brexit je tedy především o nejistotě, rizicích.

Co se týká ekonomiky, tak měsíce a možná dokonce i roky se nezmění přístup VB na jednotný trh EU, budou platit všechny smlouvy, regulace, ale i programy. Co se změní je psychika a očekávání. A pokud se lidé začnou obávat, že se poměry změní nebo zhorší, tak začnou více spořit, méně investovat, méně spotřebovávat. A negativní očekávání se začnou naplňovat.

Co se týká ostatních států a možných dalších exitů, tak vystoupení VB změní povědomí, že to není možné. A všichni budou sledovat, co se s VB po vystoupení stane. Můj osobní názor je, že nic dramatického by se dlouhodobě nemuselo stát, že VB by mohla vyjednat podobný status jako má Norsko. Ale pokud se nic ekonomicky nestane, tak v zemích, kde EU není populární (například Francie), začnou sílit tendence o vystoupení. Proto některé státy EU budou mít zájem to VB osladit = zcitelnit ekonomické dopady.

 

Právě se děje

Další zprávy