Jak bude postupovat MMF? Řecko může být nejhůř vyloučeno

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
29. 6. 2015 23:26
Promeškání splátky odstartuje sérii omezujících opatření. Vyloučení může přijít až za několik let.
Šéfka MMF a řecký ministr financí. Ilustrační snímek.
Šéfka MMF a řecký ministr financí. Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Atény/Washington – Řecko v úterý nepošle Mezinárodnímu měnovému fondu splátku dluhu ve výši 1,6 miliardy euro a s červencem se tak oficiálně stane zemí, která není schopná včas splácet své dluhy. Promeškání splátky odstartuje sérii omezujících opatření, napsala agentura AFP.

Pokud Řecko včas nezaplatí, bude to znamenat jeho "default", tedy stav, kdy neuhradilo splatný dluh, uvedla nedávno šéfka MMF Christine Lagardeová. Mluvčí fondu ale minulý týden sdělil, že promeškáním by se země dostala do situace označované jako prodlení se splátkami.

Šéfka MMF pak bude mít teoreticky jeden měsíc na to, aby o této záležitosti mohla informovat Výkonnou radu fondu. Mluvčí MMF ale upozornil, že Lagardeová by vzhledem k důležitosti celé věci tak dlouho čekat nemusela.

Po uplynutí třech měsíců a po předložení oficiální stížnosti by Řecku hrozilo, že už dále nebude moci používat zvláštní práva čerpání (SDR), což je měnová a účetní jednotka užívaná v rámci MMF. Pokud se situace nepřestane zhoršovat, má MMF až 15 měsíců od počátečního problémového okamžiku na to, aby vydal "prohlášení o nespolupráci".

To by v následujících třech měsících mohlo vyústit v pozastavení hlasovacích práv Řecka v rámci MMF. Tento krok by byl převážně symbolický, stvrdil by ale izolaci Řecka uvnitř fondu.

V následujícím půlroce, tedy dva roky od prvotního prodlení se splátkou, by teprve mohl začít proces vyloučení z MMF. Šance na zahájení takového kroku jsou ale malé. Musela by s ním souhlasit drtivá většina 188 členských států MMF (konkrétně 85 procent celkové sumy hlasovacích práv), které se ale vždy chtěly takto radikální možnosti vyhnout.

V historii MMF byla z fondu vyloučena jediná země, a to v polovině 50. let minulého století Československo. Zimbabwe, Súdán nebo Somálsko meškají se splátkami vůči MMF už několik desetiletí. Podobný osud jim ale prý nikdy nehrozil.

 

Právě se děje

Další zprávy