Levné ubytování v soukromí dostává další ránu. Island chce více zdanit Airbnb

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
Aktualizováno 2. 6. 2016 11:53
Island se chystá omezit ubytování v rámci služby Airbnb na pouhých 90 dní v roce, za delší dobu by měli majitelé nemovitostí zaplatit daň. Ostrov se tak snaží ochránit místní krajinu i kulturu, která podle úřadů může pod masivním náporem turistů začít upadat.
Reykjavík
Reykjavík | Foto: Pavla Hejlová, Aktuálně.cz

Reykjavík - Islanďané plánují omezit dobu, po kterou mohou místní obyvatelé ubytovávat turisty ve svých nemovitostech. Nabídnout ubytování v rámci proslulé služby Airbnb tak nejspíš bude možné pouze po 90 dní v roce, za delší dobu majitelé bytů zaplatí daň jako podnikatelé.

Island se tímto krokem snaží bránit masivnímu nárůstu počtu turistů, který by podle úřadů mohl uškodit ostrovní krajině i kultuře. Uzákonit změnu může ostrovní stát ještě v tomto týdnu, napsal britský deník Guardian.

Ostrov s pouhými 335 tisíci obyvateli se letos chystá přivítat 1,6 milionu turistů, což je o 29 procent více než loni. Turisty lákají ledovce, fjordy, sopky, horké prameny či prodloužené dny, ve velké míře ale Island navštěvují také fanoušci seriálu Hra o trůny, který se na ostrově natáčel.

Podle serveru Iceland Monitor stoupla za rok nabídka ubytování přes Airbnb v Reykjavíku, kde se turisté zdržují nejvíce, o 124 procent. Jen na hlavní ulici je k dispozici více než 100 bytů. Výsledkem je dramatický nárůst cen nemovitostí v hlavním městě i nedostatek nemovitostí k pronájmu. S podobným problémem se kvůli Airbnb potýká například i německá metropole Berlín.

Se zvýšenou poptávkou se potýkají i hotely na Islandu. Přestože se hotely v Reykjavíku pod přílivem turistů neustále rozrůstají - letos je naplánováno rozšíření o 300 pokojů - kapacity stále nestačí. Ve skutečnosti by bylo potřeba až 1000 nových pokojů. "Stavíme pouhých 30 procent toho, co v metropoli potřebujeme," říká analytik Íslandsbanki Elvar Orri Hreinsson, podle kterého je nemožné udržet tempo s poptávkou.

Centrum metropole patří turistům

Turismus nicméně Islanďanům vydělává - nyní tvoří asi 34 procent příjmů Islandu, zatímco v roce 2010 to bylo jen 18 procent.

Úřadům se ovšem nezamlouvá, že centrum města postupně začíná "patřit" turistům. Rozrůstají se v něm obchody s upomínkovými předměty, v jiných lokalitách nápor návštěvníků nezvládá infrastruktura, chybí dostatečný počet parkovacích míst a veřejných toalet. Výsledkem je, že turisté znečišťují kulturní památky i přírodu.

Podle ředitelky islandské turistické centrály Olof Ýrr Atladóttir se nejedná o pokus službu Airbnb v celé zemi zcela zakázat. Řada turistů totiž stále preferuje hotely. Podle ní jde spíše o systém zavedení kontrol a pravidel, která si kladou za cíl počet zahraničních návštěv přehledně regulovat.

Už v dubnu islandský Nejvyšší soud rozhodl, že bude-li chtít někdo svůj byt použít k pronájmu přes Airbnb, bude k tomu potřebovat svolení ostatních obyvatel domu. Dva obecní úřady v obcích Kirkjubæjarklaustur a Vík í Mýrdal navíc opatření omezující krátkodobé ubytování turistů již přijaly. Ve Víku totiž kapacita pro ubytování hostů skoro 2,5krát převýšila počet obyvatel obce.

 

Právě se děje

Další zprávy