Islámský stát je už nejbohatší teroristickou skupinou světa

ČTK ČTK
24. 10. 2014 12:13
Experti odhadují, že díky obsazení ropných polí radikálové vyprodukují asi 50 tisíc barelů ropy za den.
Prodejem ropy z obsazených ropných polí si radikálové denně vydělají jeden milion dolarů.
Prodejem ropy z obsazených ropných polí si radikálové denně vydělají jeden milion dolarů. | Foto: Reuters

Bagdád - Hnutí Islámský stát (IS) se stalo nejbohatší teroristickou skupinou na světě. Měsíčně vydělává desítky milionů dolarů jak z prodeje ropy na černém trhu, tak i z výkupného a vydírání, uvedla agentura AFP s odvoláním na amerického experta na terorismus.

Islamisté obsadili v uplynulých měsících rozsáhlá území na severu Sýrie a Iráku. Jejich ofenzivu se snaží zastavit tamější armády i bojovníci. USA a jejich spojenci jim pomáhají cílenými leteckými údery.

Za ropu až milion dolarů denně

Jen prodejem ropy z obsazených ropných polí si radikálové denně vydělají jeden milion dolarů, uvedl David Cohen, který je náměstkem amerického ministra financí a má na starosti právě problematiku financování teroristických skupin.

Vzhledem k tomu, že hnutí nashromáždilo své bohatství velmi rychle, z různých zdrojů a jiným způsobem než mnohé teroristické skupiny, představuje prý pro USA a jejich spojence zvláštní výzvu.

"Nemáme k dispozici žádné zázračné řešení, žádnou tajnou zbraň, jejíž pomocí bychom vyprázdnili pokladnu hnutí ISIL během jediné noci. Tento boj nějakou dobu potrvá, nyní jsme jen v počáteční fázi," dodal Cohen. ISIL je zkratkou pro název Islámský stát v Iráku a Levantě, který hnutí Islámský stát dříve používalo.

Barely míří do Turecka i Iráku

Islámský stát je nyní "považován za nejbohatší teroristickou organizaci s nejlépe propracovaným financováním," myslí si i Marwan Muasher ze soukromé neziskové organizace Carnegie Endowment for International Peace. Na rozdíl například od Al-Káidy totiž islamisté nezískávají většinu peněz od bohatých dárců zejména ze zemí Perského zálivu.

Díky obsazení ropných polí mohou radikálové vyprodukovat denně asi 50 tisíc barelů ropy. Za velmi výhodné ceny je pak prodávají různým prostředníkům, i z Turecka, kteří je přeprodávají dále. Ropa se prý prodává i Kurdům v Iráku a pak rovněž směřuje do Turecka, černý trh je v této oblasti hluboce zakořeněný, říkají experti.

I režim syrského prezidenta Bašára Asada, který proti islamistům bojuje, byl údajně donucen si ropu od IS, z rafinerií, které měl ještě kdysi pod kontrolou, kupovat.

Teroristům vydělávají únosy i výpalné

Skupina prý letos získala rovněž asi 20 milionů dolarů (téměř 440 milionů korun) díky různým únosům, zejména novinářů a evropských rukojmí. Na peníze si pak přijde i ve městech, která obsadí, kde vymáhá výpalné od místních podnikatelů.

Letecké údery USA a jejich spojenců určitě pomohly omezit schopnosti radikálů, pokud jde o těžbu ropy. Turecké a kurdské úřady zase slíbily, že se budou snažit zastavit pašování tohoto produktu na svém území. Těm, kdo si tuto nelegální ropu koupí, budou rovněž hrozit přísné postihy. "Prostředníci, obchodníci, rafinerie, dopravní společnosti i další lidé, kteří budou obchodovat s ropou ISIL, by si měli uvědomit, že pracujeme velmi tvrdě na jejich identifikaci a že máme nástroje, jak je zastavit," prohlásil David Cohen.  

Máte rádi Aktuálně.cz?
Autor fotografie: Economia

Máte rádi Aktuálně.cz?

Hlasujte pro nás v internetové anketě Křišťálová Lupa 2015 v kategorii Zpravodajství. Za každý Váš hlas děkujeme!

HLASOVAT MŮŽETE ZDE >>

Za ropu od teroristů budou sankce, varují USA

Čekají je prý sankce a nepůjde jen o odříznutí od amerického bankovního systému. "Můžeme rovněž zařídit, že pro ně bude velmi obtížné najít kdekoli na světě banku, kde by si mohli uložit své peníze nebo která by zpracovávala jejich transakce," dodal americký odborník.

Washington se rovněž snaží přimět své spojence, aby přijali stejně tvrdý postoj a neplatili teroristům výkupné za unesené občany.

 

Právě se děje

Další zprávy